Psykisk sygdom blandt unge

Stærk forskertrio ser på selvmordsforsøg, anoreksi og depression blandt unge

Birgitte Kornum Trine Madsen Birgitte Holst

Lektor og søvnforsker Birgitte Kornum, Seniorforsker Trine Madsen og Professor Birgitte Holst.

Lundbeckfonden støtter tre forskere, der skal prøve at skaffe ny viden om forebyggelse og behandling af psykisk sygdom blandt unge.

Psykisk mistrivsel er et stigende problem blandt børn og unge i Danmark.

Sådan har det været i nogle år, og situationen er nu så grel, at 15 procent af alle børn og unge bliver diagnosticeret med en psykisk sygdom, inden de fylder 18 år.

Og blandt de psykiske sygdomme, der er tale om, er ADHD, angst, depression, spiseforstyrrelser og autisme.

Det viser en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

Dette problem med psykisk mistrivsel er så stort, at der ”ganske enkelt er tale om folkesygdomme, som begynder tidligt i livet”, siger overlæge Pia Jeppesen fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Region Hovedstaden.

Pia Jeppesen har været formand for en arbejdsgruppe, der står bag den 361 sider lange rapport.

Rapporten anbefaler, at politikere og andre beslutningstagere udarbejder en national strategi på området med det mål at vende udviklingen.

Projekter

Lundbeckfonden har fokus på den problematiske forekomst af psykisk mistrivsel og psykisk sygdom blandt børn og unge i Danmark.

Derfor har fonden i forbindelse med nylige bevillinger støttet en stærk kvindelig forskertrio, der har udtænkt meget innovative, grundvidenskabelige projekter inden for behandling og forebyggelse af ungdomspsykiatriske sygdomme.
 

De tre forskere er:

  • Birgitte Kornum Rahbek, lektor ved Institut for Neurovidenskab, Københavns Universitet (KU) – der vil undersøge om søvnmangel i teenageårene kan øge risikoen for senere i livet at udvikle depression.
  • Birgitte Holst, professor ved Biomedicinsk Institut, KU – der vil prøve at udvikle en medicinsk behandling mod anoreksi.
  • Trine Madsen, seniorforsker ved Psykiatrisk Center København – der vil belyse årsager til selvmordsforsøg blandt unge i Danmark for at skaffe ny viden, som kan bruges i forbindelse med forebyggelse.

Hvert projekt har via programmet Ascending Investigators fået en forskningsbevilling på fem millioner kr. fra Lundbeckfonden.

”Der er tale om tre meget godt tænkte forskningsprojekter, som har mulighed for at blive banebrydende”, siger Jan Egebjerg, Lundbeckfondens forskningsdirektør:

”Psykisk sygdom hos unge – men også demenslidelser som Alzheimers og Parkinsons, der fortrinsvis rammer ældre – er to områder inden for hjernesygdommene, der desværre er i vækst. Hjernesygdomme, som er Lundbeckfondens primære fokusområde, er vanskelige at forske i - her er virkelig mange udfordringer. Men det er vigtigt at blive ved med at prioritere ideer, der har potentiale på dette område, og det er vores støtte til de tre projekter et klart udtryk for”, understreger Jan Egebjerg.

Forklaringer søges

I 2015 blev der indført en udredningsgaranti inden for det psykiatriske område i Danmark. Den betyder, at psykiatrien inden for 30 dage er forpligtet til at udrede enhver, der henvises med mistanke om en psykiatrisk lidelse. Året efter blev der inden for psykiatrien indført en behandlingsgaranti, som ligeledes opererer med en tidsramme på 30 dage.

 

Disse garantier kan muligvis være en af årsagerne til, at antallet af børn og unge, der bliver diagnosticeret med en psykisk sygdom inden de fylder 18, har været stigende de seneste år.

Men hvad der mere præcist driver denne udvikling, er endnu ikke klarlagt, siger en anden af forfatterne bag den nye rapport, Merete Nordentoft, professor i psykiatri ved Københavns Universitet og overlæge ved Psykiatrisk Center København:

”Vi kan nemlig ikke pege på noget bestemt, som forklarer denne udvikling. Men vi kan se, at mistrivslen generelt er stigende blandt danske børn og unge, og undersøgelsen viser også, at problemet er størst i socialt udsatte familier og i familier, hvor forældrene er psykisk syge. Der er helt klart en socio-økonomisk komponent, som spiller en rolle her”, understreger professor Merete Nordentoft. 

 

Læs nærmere om de tre projekter med fokus på ungdomspsykiatri, der har fået støtte fra Lundbeckfonden:

Søvnmønstre kan rumme en nøgle til forståelse af depression

Målet er at udvikle medicin mod anoreksi: Et stof, der kan øge glæden ved at spise

Forskning skal belyse selvmordsforsøg blandt unge