Nyt Lundbeckfonden grant

Svampegift-lignende stoffer kan bremse Parkinsons sygdom

Lasse Reimer

Postdoc Lasse Reimer fra DANDRITE på Aarhus Universitet.

Lundbeckfonden tænder lys i ung neuroforskers biotekdrøm med nyt Frontier Grant på 5 mio. kr. Lasse Reimer fra DANDRITE på Aarhus Universitet skal de næste 18 måneder modne og løfte det lovende projekt ud af laboratoriet og ind i varmen hos investorer.

Hjernesygdommen Parkinson er kendetegnet ved en ophobning i dele af hjernen af et specielt protein, kaldet alfa-synuclein. Hvordan denne ophobning egentlig hænger sammen med tab af fungerende nerveceller og udviklingen af symptomerne (rysten, stivhed m.m.) er endnu ikke helt belyst.

En dansk forskergruppe, ledet af professor Poul Henning Jensen fra Danish Research Institute of Translational Neuroscience (DANDRITE) på Aarhus Universitet, har opdaget en mulig forklaring på denne sammenhæng. De har vist, at det ophobede proteinstof inde i nervecellerne, fører til en ubalance i omsætningen af calcium (kalk) i cellen. Dette sætter en kædereaktion i gang, som fører til at nervecellen går til grunde.

Fra svampegift til medicin
Sideløbende har forskerne arbejdet på at udvikle ny medicin, som kan blokere eller i det mindste forsinke denne sygdomsmekanisme. Dette har indtil videre ført til nogle nye kemiske stoffer, der på dette ret tidlige udviklingstrin virker lovende i forhold til at kunne blive til en helt ny slags medicin, der kan bremse den ellers uundgåelige gradvise forværring af sygdommen Parkinson.

”Projektet startede med en overraskende opdagelse af, at det abnorme Parkinsonprotein alfa-synuclein aktiverede en calciumpumpe i nervecellerne og herved skadede dem. Gennem en 5-årig forskningsbevilling fra Lundbeckfonden i 2016 fik vi mulighed for grundigt at studere mekanismen nøjere. Herved kunne vi bl.a. i en musemodel påvise, at hæmning af mekanismen med en specifik svampegift kunne stoppe sygdomsudviklingen. Nu er målet med det nye Frontier Grant at fremme udviklingen af stoffer, der påvirker mekanismen, men kan gives til patienter som lægemidler,” fortæller professor Poul Henning Jensen.

 

Biotekdrømmen er tændt
Lasse Reimer, ph.d. fra forskergruppen hos DANDRITE, er modtager af en bevilling fra det nye program fra Lundbeckfonden kaldet Frontier Grants. Bevillingen er på 5 mio. kr. og skal dække omkostninger forbundet med at modne projektet over en 18-måneders periode. Målet er at nå til et stade, hvor det ville kunne tiltrække tilstrækkelig kapital til at køre videre i et selvstændigt biotek-selskab eller eventuelt blive overtaget af et medicinalfirma.  Udover pengene indeholder bevillingen også et individuelt tilpasset personligt udviklingsforløb med mentorer og kurser, der skal hjælpe med at klæde modtageren på til at kaste sig ud som biotek-entreprenør.



”Som ung forsker er det et kæmpe privilegie at blive den første modtager af Lundbeckfondens Frontier Grant, som på det personlige plan giver mig en enestående mulighed for at løfte et lovende forskningsprojekt, jeg har været en del af i årevis, fra laboratoriet og ét skridt tættere på patienterne. Samtidigt indeholder Frontier Grant et personligt udviklingsforløb, som, sammen med dygtige folk omkring mig, vil give mig de nødvendige kompetencer til at dygtiggøre mig indenfor disciplinen biotek-entreprenørskab,” fortæller ph.d. Lasse Reimer.

Der er flere ting som skal bedre på plads og afklares før større investorer vil turde satse på at gå ind med finansiering af et egentligt udviklingsprogram, der ultimativt – hvis det ikke kuldsejler – skal føre til en helt ny behandlingsmulighed for personer med Parkinson og andre alvorlige sygdomme i hjernen.

Håbet er, at bevillingen fra det nye program, Frontier Grants, kan være med til at bane vejen for investorerne og bygge bro fra den akademiske verden til den kommercielle, forklarer Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden:

”Vi ser ofte spændende forskningsprojekter, der har potentialet til at udvikle sig til startup-virksomheder. Målet med Frontier Grants-programmet er at stille skarpt på og støtte de eksperimenter, der er nødvendige for at modne projekterne, så investorer finder det attraktivt.  Samtidig ønsker vi som en del af programmet at uddanne morgendagens innovatorer i kunsten at tage skridtet fra forskning til entreprenørskab og forfølge muligheden for at skabe et succesfuldt spin-out,” siger Jan Egebjerg.

Forskningsprojektet bliver udviklet i tæt samarbejde med medicinal chemistry R&D consultant, William Dalby Brown, og Novo Nordisk Distinguished Innovator og seniorforsker Claus Elsborg Olesen fra Aarhus Universitet.

Læs mere om Frontier Grants

Frontier Grant Lundbeckfonden

Frontier Grants facilitate transitions from basic research to attractive prospects for biotech investors

 

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter, bundet sammen af ønsket om at skabe innovation og ny viden til glæde for patienter. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder – Lundbeck, Falck og ALK – og en aktiv investor i de finansielle markeder, i danske biotekvirksomheder og i dansk forskning gennem fondens uddelinger til sundhedsvidenskabelige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter.

Fondens uddelinger udgør mere end 500 mio. kr. årligt og har et særligt fokus på hjernen. Det omfatter bl.a. verdens største pris til hjerneforskning: The Brain Prize.

DANDRITE

DANDRITE er den danske forskningsenhed i det Nordiske EMBL Partnerskab inden for Molekylær Medicin finansieret af Lundbeckfonden og Aarhus Universitet. DANDRITE udfører grundforskning i hjernen og nervesystemet med det formål at udrede de cellulære kommunikationsnetværk i hjernens kredsløb og deres implikationer i hjernens sygdomme.