Ascending Investigator 2023

67,6 mio. kr til opstart af nye forskningsprojekter med fokus på hjernen

Lundbeckfonden Ascending Investigators 2023

Mød de 13 erfarne forskertalenter, som udgør Lundbeckfondens Ascending Investigators 2023

Ascending Investigators 2023
  • Den samlede bevilling er i 2023 på 67,6 mill. kr.
  • De enkelte bevillinger er på mellem 4 og 6 mio. kr., som udbetales over fire år.
  • De 13 bevillingsmodtagere tæller fem kvinder og otte mænd.

Projekterne befinder sig emnemæssigt alle inden for det neurovidenskabelige område, neurologien eller psykiatrien, og i udvælgelsen er de blevet vurderet til at kunne yde væsentlige bidrag inden for forskning relateret til hjernen og nervesystemet og potentielt i behandlingen af hjernesygdomme.

Med en bevilling fra Ascending Investigator-programmet kan de 13 forskere nu opstarte nye, spændende projekter inden for neurovidenskaben.

For flere af modtagerne vil bevillingen falde på et særdeles tørt sted: Programmet har nemlig sigte på forskere midtvejs i karrieren, typisk er det lektorer eller professorer, der ønsker at bevæge sig i en ny forskningsretning relateret til neurovidenskab, eller som har en mindre forskergruppe i opbygningfasen.

Vi har med projektbevillingerne fokus på talentfulde og etablerede forskere, der leder mindre forskningsgrupper, og som i kampen om forskningsmidler, er udelukket fra bevillinger øremærkede til yngre talenter og udfordret af de store og veletablerede forskergrupper i kampen om de store konkurrenceudsatte bevillinger. Det er en uhensigtsmæssig konsekvens, vi gerne vil modvirke ved at støtte spændende projekter, der kan styrke modtagernes forskningskarriere”, siger Jan Egebjerg, Forskningsdirektør i Lundbeckfonden.

Som noget helt nyt er der i år åbnet op for muligheden for at søge om ekstra midler til internationalt samarbejde. Det afspejler Lundbeckfondens store vægt på internationalisering af dansk forskning ifølge Peter Thostrup, som er Scientific Programme Director i Lundbeckfonden:  

Som noget helt nyt er der i år åbnet op for muligheden for, at søge om ekstra midler til internationalt samarbejde.

”Vores fokus på internationalisering bygger på evidens for, at internationale samarbejder bidrager væsentligt til at løfte forskningens kvalitet og gennemslagskraft. Et vigtigt element er udveksling af forskere, der kan lære fra de bedste internationale grupper, knytte varige bånd og tage viden med hjem,” siger Peter Thostrup.

Derfor er det ifølge Peter Thostrup glædeligt, at størstedelen af årets bevilgede projekter netop involverer internationalt samarbejde i form af udveksling af ph.d.-studerende og postdocs mellem de to samarbejdende forskningsgrupper. Ofte vil bevillingshaveren også tage på et længerevarende ophold hos sin samarbejdspartner.   

Lundbeckfonden modtager hvert år mange ansøgninger til Ascending Investigator-programmet. Alle ansøgninger bliver vurderet efter internationale standarder af Lundbeckfondens Talentpanel bestående af ledende udenlandske forskere.