Lundbeckfonden Emerge

Lundbeckfondens strategi løfter den tidlige forskning til ny medicin

Christian Elling

Lundbeckfonden vil ikke blot skyde penge i biotek-startups, men følge dem gennem hele værdikæden og hjælpe med at tiltrække udenlandsk kapital.

Bringing Discoveries to Lives. Sådan lyder Lundbeckfondens 2030-strategi, og den indrammer meget præcist de høje ambitioner, fonden har: Fondens værdi skal fordobles, og det skal blandt andet ske med investeringer i ny forskning i life science, fortæller Christian Elling, der er Managing Partner i Lundbeckfonden Emerge.

»Emerge er en del af Lundbeckfonden, som har en utrolig spændende og levende portefølje af danske biotek-virksomheder. Vores strategi er at spotte spændende ny forskning og entreprenører på et meget tidligt stadie og så støtte dem med både finansielle investeringer og rådgivning. Vi vil være en del af værdikæden, fra den lovende forskning og indtil den bliver til anvendelig medicin for patienten - fra den helt tidlige forskning til skabelsen af en medicinalvirksomhed.«

1 mia. kroner til danske biotekvirksomheder

Christian Elling uddyber, at en vigtig akse i fondens strategi dybest set handler om at løfte dansk life science og skabe flere ledende virksomheder i Danmark. Fonden uddeler årligt over 500 mio. kroner til dansk grundforskning og investerer løbende i at skabe nye danske biotek-virksomheder. Som et led i fondens 2030-strategi vil fonden investere op til 1mia. kroner i danske biotekvirksomheder baseret på dansk forskning. Der findes adskillige glimrende eksempler på, hvordan Lundbeckfonden Emerge har været med til at skabe danske biotekvirksomheder ud fra den helt spæde forskning. For eksempel sikrede fonden for nyligt biotekfirmaet Cytoki Pharma en serie A investering på 283 mio. kroner i en international kapitalrejsning. Det gjorde de blandt andet ved at udstationere medarbejdere i Cytoki op til kapitalrejsningen for at støtte stifteren og skærpe profilen af selskabet.

Fra Novo Nordisk til Lundbeckfonden

Cytoki Pharma er et rammende eksempel på, hvordan Lundbeckfonden arbejder. I 2019 var Rasmus Jørgensen forskningsleder ved Novo Nordisk og forskede i et protein, som Novo Nordisk ikke var interesseret i at fortsætte. Rasmus Jørgensen gik solo og stiftede selskabet Cytoki Pharma. Lundbeckfonden investerede 15 mio. kroner, så selskabet kunne begynde sin udvikling og forske i andre anvendelser af proteinet inden for inflammatoriske tarmsygdomme. Det er vigtigt for Christian Elling fra Lundbeckfonden at understrege, at fonden ikke blot investerer kapital i virksomheden, men i høj grad rådgiver om, hvordan virksomheden kan vækste.

»Vi er mere partnere og medaktionærer i virksomheden, end vi blot er investorer. Den dygtige forsker kan være verdensmester på sit område, men han har måske ikke så meget indsigt i kapitalmarkedet eller anvendt forskning. Så her kan vi gå ind og trykteste og rådgive til, hvordan forskningen kan blive til anvendelig medicin,« siger Christian Elling og forklarer yderligere, hvordan det også kan muliggøre at tiltrække udenlandske venturekapital-investorer, når der er en kendt investor som Lundbeckfonden med ombord.

Vi siger for eksempel til en udenlandsk investor, at hvis de går ind med 50 mio. kroner, så gør vi det samme. Det kan hjælpe selskabet betydeligt med at tiltrække kapital og få vores portefølje til at vokse. Samlet opnår vi flere og større investeringer i dansk anvendt forskning.
Christian Elling

 

Rådet til biotek startups: Allier dig med “kloge penge”

Det går stærkt, når først Lundbekfonden engagerer sig, som tallene viser for Cytoki Pharma, der både har tiltrukket investorer fra spanske, franske og schweiziske venturefonde. På den måde understøtter det enkelte eksempel den overliggende strategi, fortæller Christian Elling.

»Investeringerne bidrager desuden til at styrke udviklingen for hele økosystemet for dansk life science. Lige nu er vi inde i en rivende udvikling, og Danmark har mulighed for at manifestere sig som et af de førende lande inden for biotek og life science i Europa. Flere og flere udenlandske investorer – blandt andet amerikanske – får øjnene op for regionen. Vi har været i gang i 10 år, og det går bestemt i den rigtige retning,« konkluderer Christian Elling fra Lundbeckfonden Emerge.

Han råder alle nye biotek-entreprenører og forskere, der kunne sidde med en interessant biotek-idé, til at alliere sig med investorer, der kan assistere med andet og mere end penge. Rådgivning, netværk og kapital er afgørende for succes.