Vil undersøge evt. sammenhæng mellem hovedpinepiller og tidlige ufrivillige aborter

Af
Henrik Larsen
Artikel

Dansk forskningsprojekt skal vise, om kvinder, der ønsker at blive gravide, bør holde sig fra hovedpinepiller som fx Panodil, Ipren og Kodimagnyl.

Forsøg med befrugtede æg fra mus og mennesker skal gøre os klogere på, om hovedpinemedicin kan spille en rolle, når tidlige graviditeter går til grunde.

”Vi ved, at omkring 40 procent af alle humane graviditeter går til i den første tid efter befrugtningen – og det reelle tal er formentlig endnu højere. Forskere har nu i over 30 år prøvet af forklare, hvorfor det er sådan. Den fremherskende forklaring lyder, at det har med genetik at gøre – altså at der er tale om forskellige genetiske fejl, som kort efter befrugtningen sætter en definitiv stopper for graviditeten. Men genetiske forhold kan ikke forklare det hele”, siger molekylærcellebiolog David Møbjerg Kristensen, der er forskningsgruppeleder ved Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet.

Lundbeckfonden støtter

David Møbjerg Kristensen har fået en forskningsbevilling på to millioner kr. fra Lundbeckfonden til den videnskabelige undersøgelse. Den skal løbe over to år, og han udfører den i samarbejde med forskere fra fertilitetsklinikker under Region Sjælland, Rigshospitalet, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital og Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

”Inden for de sidste cirka ti år er der påvist mange forskellige sammenhænge mellem moderens indtagelse af hovedpinepiller under graviditeten og uønskede påvirkninger af fosteret, fx kønsmisdannelser hos drenge. Derfor er det både logisk og nødvendigt at undersøge, om aktivstofferne i hovedpinepiller også kan være årsag til tidlige, ufrivillige aborter. Og det arbejde går vi nu i gang med”.


Fertilitetsklinikkerne spiller en helt central rolle – for her har man nemlig adgang til noget af det biologiske forsøgsmateriale, der skal skaffe svaret:
Befrugtede humane æg.

Kønsmisdannelser

David Møbjerg Kristensen har i en årrække deltaget i internationale forskningssamarbejder, der kigger på uønskede effekter af hovedpinepiller med aktivstofferne paracetamol (fx Panodil), ibuprofen (fx Ipren) eller acetylsalicylsyre (fx Kodimagnyl). Nogle af disse undersøgelser har han udført i samarbejde med kolleger fra USA og Australien, andre med forskere fra Det Franske Institut for Sundhed og Sygdom (Inserm), hvor han også er ansat.

Aktivstofferne i hovedpinepiller påkalder sig sundhedsforskeres opmærksomhed, fordi de kemisk-biologisk deler visse mekanismer med hormonforstyrrende stoffer som eksempelvis ftalater, parabener og benzofenoner – der ikke har noget som helst med hovedpinebekæmpelse at gøre, men derimod bruges som henholdsvis blødgørere i plastik, konserveringsmiddel i kosmetiske produkter og som UV-beskyttelse i solcremer.

Men hvor meget ved videnskaben i dag om de skader, et foster kan udvikle, hvis moderen er udsat for stoffer med hormonforstyrrende effekt?

I de forskningssamarbejder, David Møbjerg Kristensen har deltaget i, har man blandt andet været i stand til at vise en ”direkte sammenhæng” mellem gravides indtag af hovedpinemedicin og ”mekanismer resulterende i medfødte misdannelser af nyfødte drenges kønsorganer”, fortæller han.

David Møbjerg Kristensen har – i dyreforsøg – også været med til at påvise, at aktivstofferne i hovedpinemedicin kan give ”ændringer i den seksuelle adfærd”. Dyreforsøgene viste også forekomst af ”misdannelse af ovarierne og tidlig infertilitet i voksenlivet” blandt de hundyr, der i fostertilstanden var blevet udsat for hovedpinemedicin, siger han: ”Disse dyrestudier er bekræftet af tre andre uafhængige forskningsgrupper, så vi er meget bekymrede for aktivstoffernes påvirkning af den hunlige fertilitet”.

De humane æg

Hovedpinemedicin – og det vil primært sige produkter, som indeholder enten aspirin, paracetamol eller ibuprofen – har nærmest dagligvarestatus, siger David Møbjerg Kristensen:

I 2017 blev der hvert døgn solgt én daglig dosis til over ti procent af den danske befolkning. Derudover ved man, at omkring to procent af danskerne, cirka 120.000 personer, er fanget i en ond afhængighedsspiral: De spiser konstant hovedpinepiller, og det har givet dem kroniske hovedpinesmerter. Det er et sundhedsproblem, som forskere ved Dansk Hovedpinecenter i årevis har søgt at gøre opmærksom på.

Når det gælder gravides forhold til indtagelse af hovedpinepiller i forbindelse med smerter, så viser vores forskning, at over 50 procent af alle danske gravide bruger stofferne i disse situationer. Ser man på lande som Frankrig og USA, er det tilsvarende tal endnu højere, nærmere 70-80 procent – og spørgsmålet er, om det i nogle tilfælde fører til afslutning af graviditeter.

Han vurderer, at hvis der viser sig at være denne årsagssammenhæng, vil forklaringen – formentlig – være:

Enten at aktivstofferne fra hovedpinemedicinen simpelthen slår det befrugtede æg ihjel.

Eller at stofferne hindrer det befrugtede æg i at sætte sig fast i livmoderen.

Eller – som en tredje forklaringsmulighed – at fosteret meget tidligt afstødes, fordi den kemiske påvirkning fra hovedpinemidlerne betyder, at nogle celler ikke udvikler sig, som de skal.

For at undersøge disse tre hypoteser, vil David Møbjerg Kristensen gennemføre en række forsøg, hvor både befrugtede æg fra mus og befrugtede æg fra mennesker skal udsættes for aktivstoffer fra hovedpinemedicin.

De befrugtede humane æg vil han få adgang til via de fertilitetsklinikker, som indgår i projektet – og hvor man har ’overskydende’ æg i fryseren. Der er tale om befrugtede æg – embryoer – som par har fået frosset ned, mens de var i fertilitetsbehandling, fortæller David Møbjerg Kristensen:

”Disse par har heldigvis fået den hjælp, de håbede på – de er blevet forældre og skal ikke have flere børn. Nu ligger de befrugtede æg, som de alligevel ikke fik brug for, så i fryseren. Loven siger, at disse æg på et tidspunkt skal destrueres, men i stedet for at gøre det, vil vi gerne have lov at bruge dem til at skaffe ny viden om, hvorfor mange graviditeter ikke bliver til noget. Derfor skal jeg nu i gang med at søge Den Videnskabsetiske Komite om tilladelse til at bruge disse æg til vores undersøgelse – i hvert tilfælde med tilladelse fra den kvinde og den mand, der har ’leveret’ henholdsvis æg og sæd”.

Undersøgelsen skal gå i gang i løbet af første halvår af 2020. ”Og viser den, at aktivstofferne fra hovedpinepiller kan destruere en tidlig graviditet, vil det forhåbentlig få betydning for rådgivning af gravide”, siger David Møbjerg Kristensen.

Han tilføjer, at hovedpinepiller, der indeholder paracetamol, ibuprofen eller acetylsalicylsyre, i nogle tilfælde kan være den eneste mulighed for smertelindring under en graviditet:

”Men så er det ekstra vigtigt, at kvinden informeres grundigt om mulige konsekvenser af at tage disse piller i forbindelse med et svangerskab – og dermed forstår betydningen af at bruge dem med stor omtanke. I dag er situationen – desværre – at en del gravide bruger smertestillende piller med disse aktivstoffer i den tro, at midlerne er helt uskadelige for dem og det ufødte barn”, siger David Møbjerg Kristensen.