HjerneMadsen giver os historien om menneskehjernen

Historien om menneskehjernen
Peter Lund Madsen i 'Historien om Menneskehjernen'

Peter Lund Madsen - HjerneMadsen - læge, dr.med., speciallæge i psykiatri.

Følg med, når Peter Lund Madsen – alias HjerneMadsen – fortæller sin version af historien om udviklingen af menneskehjernen; som én lang, uendelig rejse henimod større og større grader af frihed. Serien består af 10 afsnit om vores forunderlige hjerne - fra big bang til kunstig intelligens.

Med sit velkendte glimt i øjet er HjerneMadsen den gennemgående fortæller i tv-serien. Han afdækker perspektiver, historier, vinkler og sammenhænge i universets, jordens, menneskets og hjernens udvikling.

Ved at beskrive historien set fra en hjernevinkel, får seerne en samlet viden om den måde, evolutionen er foregået på før og efter mennesket og menneskehjernen er fuldt udviklet. HjerneMadsen udfører eksperimenter, interviewer eksperter og rejser ud i verden til der, hvor begivenhederne finder sted.

"Det er noget af det allerbedste fjernsyn, jeg har været med til at lave", siger HjerneMadsen.

”TV-serien handler om vores menneskehjerne, og om hvordan den gør os til verdens mærkeligste dyr. Dele af ’Historien om Menneskehjernen’ er vanskeligt stof, som jeg synes, vi har gjort meget lettere tilgængeligt. Vi har haft frie hænder, vi har gjort os umage, der er uhygge, spænding og drama, og man bliver budt velkommen både i vikingeborgen og på stenalderpladsen,” fortæller han.

Se serien på DRDK

TV-serien går i luften på DR2 torsdag den 13. juli kl. 21, og hver torsdag i 10 uger frem kan man følge med i menneskehjernens udviklingshistorie. Hvis hjernen er kodet ind på moderne vaner og binge-tv, kan man se alle afsnit i rap på DR TV.

Rejsen mod frihed

Efter menneskets ankomst til kloden, er vi i højere og højere grad blevet i stand til selv at vælge, i hvilken retning udviklingen skal gå. Hjernen er ganske vist selv en del af evolutionen og har ikke udviklet sig synderligt siden stenalderen. Men der sker et markant skift i verdens evolution ved menneskets ankomst. Der er en tidsregning før og efter menneskehjernen, hvor millioner af års evolution erstattes af en radikal revolution, som får stor betydning for klodens udvikling.

Programmerne er båret af en underholdende og videnskabeligt saglig tone, og alt indhold er grundigt researchet. Historien om Menneskehjernen vil gerne ramme så bredt som muligt og være med til at skærpe de unges nysgerrighed efter naturvidenskab.

”Og samtidig vil vi gerne inspirere ungdommen til selv at tænke over, hvordan vi og verden er nået så langt, hvad vi kan forvente i fremtiden, og hvordan viden om naturen er nyttig for vores fælles fremtid”, siger HjerneMadsen.

Det formål falder i god jord hos Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden:

”I Lundbeckfonden har vi et særligt fokus på hjernen. Vi bevilliger mere end en halv milliard kroner årligt primært til hjerneforskning – herunder også til projekter der formidler og udbreder viden om hjernen. Derfor er det med stor fornøjelse, at ’Historien om menneskehjernen’ nu ruller ud over skærmene i danskernes stuer – jeg er overbevist om, at den vil inspirere seere i alle aldre til at interessere sig mere for hjernen og videnskaben,” siger Jan Egebjerg.

Serien er blevet til med støtte fra Lundbeckfonden.

 

Om de 10 episoder

Modig Lund Madsen og Onkel Peter

Episode 1 – Begyndelsen: Det første afsnit handler om livets opståen og de allerførste hjerner. Planter sanser verden og opfører sig på nogle måder fuldstændigt som mennesker, og insekter kan lære nyt og løse problemer. Med sig har HjerneMadsen sin 9-årige nevø Modig Lund Madsen, som ved alt om dyr. Modig tager onkel Peter i lære, gør ham klogere og hjælper ham med at give en undskyldning til nogle af de dyr, som Peter – alias HjerneMadsen - tidligere i sin karriere fejlagtigt og uretfærdigt har misforstået.
 

Peter møder en ork

Episode 2 – Virkelighedsopfattelsen: Denne episode handler om, at vores opfattelse af virkeligheden blot er en illusion; om at menneskehjernen gang på gang snyder os. HjerneMadsen udfører forskellige eksperimenter, der beviser, at hjernen forholder sig meget frit til den information, der kommer fra vores sanser. Den verdensberømte hjerneforsker Gyuri Buzsáki fortæller, at hjernens eneste opgave er at kontrollere kroppen. Dyrlægen Kirstin Dahl-Pedersen fortæller om dyrenes virkelighedsopfattelse. Og så møder vi de to spøgelser, som HjerneMadsen engang så lyslevende foran sig. Det var en oplevelse, der var nøjagtig lige så virkelig for ham, som alt det andet, han oplever til daglig.
 

Mads og Peter

Episode 3 – Hukommelsen: Hvorfor er det ofte sådan, at to mennesker har helt forskellige erindringer om den selvsamme begivenhed? Hvad kan dyr huske? Hvad er forskellen på motorisk, faktuel og episodisk hukommelse? Hvilken farve var Johnny Reimars sportsvogn i 1964? Hvilken indflydelse har hukommelse og erindring fra barndommen på, hvilke mennesker vi bliver? Og hvem har som de eneste i hele verden vundet millionen i TV-quizzen Hvem vil være millionær hele to gange?
 

Peter og Lau og Akita hundene

Episode 4 – Følelser og planer: Hvad får en japansk Akita-hund til hver eneste dag at løbe ned til togstationen for at hente sin herre og mester flere år efter at denne er død og borte? Hvad skal vi med vores følelser? Hvor klogt skal et dyr være, før det begynder at lægge komplicerede planer? Er den eneste forskel på os mennesker og dyrene, at vi med vores kæmpehjerner kan forestille os ting, som ikke eksisterer, og få dem til at blive til virkelighed?

 

Peter vækker Lauge fra dyb søvn

Episode 5 – Hjernen og søvn: Peter Lund Madsen var engang hjerneforsker med speciale i søvn. Vi rekonstruerer en af hans gamle forsøgsopstillinger, hvor hjernebølgerne fra en sovende person bliver vist på en skærm, så vi kan følge den sovendes rejse ind i drømmeverdenen. I løbet af udsendelsen svarer vi på følgende spørgsmål: Hvorfor skal vi sove? Hvor meget skal vi sove? Hvordan sover vi? Hvad skal vi gøre for at falde i søvn? Hvad sker der i kroppen og hjernen i de forskellige søvnstadier? Hvad ved vi om, hvorfor vi sover? Og så genoplever vi både et mareridt og en fantastisk drøm, som Peter engang drømte.
 

Peter og Peter på slottet

Episode 6 – Hvor kommer mennesket fra?: Denne episode handler om menneskets oprindelse. Peter Lund Madsen og Peter K.A. Jensen giver sammen en gennemgang af, hvad vi indtil nu ved om menneskets oprindelse.
Hvad er det, som gør os mennesker så forskellige fra alle de andre dyr på jorden?
Hvorfor har vi kunnet tage herredømmet over denne vidunderlige planet? Hvordan er udviklingen fra abe til menneske mon foregået? Hvorfor er kun det os mennesker, der får lov til at forlade Zoologisk Have, når den lukker om aftenen?

 

Godhedens stemme

Episode 7 – Ondskab: Denne episode stiller spørgsmålet: er mennesket godt eller ondt? Hvorfor er fællesskaber så vigtige for mennesket?
Hvorfor begynder en 63-årig mand at græde, hver gang han nærmer sig den skole, hvor han gik for mere end 50 år siden? Hvorfor kan Jan Hellesøe hypnotisere mennesker til at slå ihjel?
Hvordan kan man se på en hjerne, om den er en ren tænke-maskine og ikke en føle-maskine? Hvad er forskellen på en psykopat og en sociopat? Og hvad fik gode naboer til at bekæmpe hinanden i Klaksvik-striden?

 

Peter i stenalderen

Episode 8 – Angst, fedt og sukkergodt: Denne episode stiller spørgsmålet: hvorfor er der så meget angst i menneskene? Man behøver ikke være bange for at få et angstanfald. Det varer aldrig særlig længe. Og hvis det sker ofte, kan man få hjælp til at konfrontere sin angst. Men hvorfor gør vi alle de forkerte ting? Hvorfor spiser vi usundt? Hvorfor hidser vi os op i trafikken?
Den menneskehjerne, vi har i dag, er stort set den samme, som den menneskehjerne stenaldermennesker var begavet med for 60.000 år siden.
Omgivelserne har ændret sig mere end menneskehjernen. Måske derfor guffer vi fedt og sukker i os og er angste for ting som ikke længere er farlige.


 

Peter og Peter i forsøgslokalet

Episode 9 – Hjernen fra fødsel til død: Denne episode stiller spørgsmålet: hvordan udvikler hjernen sig fra fødsel til død?
På Århus Universitet laver man forsøg med børnehjerner. Hvordan finder man ud af, hvad en hjerne kan hos børn, der endnu ikke har lært at tale? Hvilke udviklingsstadier er de vigtigste for en hjerne fra fødsel til død?
Hvornår er hjernen færdigudviklet?
Hvorfor opfører teenagere sig nogle gange så mærkeligt? Hvordan kan man komme i kontakt med sin teenager?
Hvilken periode i livet er den bedste? Hvordan kan man nedsætte risikoen for at blive dement?

 

Peter og taler med klodens kommende herskere

Episode 10 – Fremtiden: Denne episode stiller spørgsmålet: hvordan udvikler hjernen sig i fremtiden? Hvilke katastrofer har vi allerede overlevet? Hvordan har sproget og civilisationerne udviklet sig? Hvad kan vi lære om fremtiden ved at se på fortiden? Hvilke opdagelser har betydet mest for, hvor rustede vi er til at se fremtiden i møde? Vil menneskehjernen blive overhalet af kunstig intelligens? Har mennesket overhovedet en fremtid? Hvilke råd vil et stenaldermenneske give et nutidsmenneske om fremtiden.