Pressemeddelse

Prisvinder vil myten om ’det ensomme geni’ til livs

Scientific Enrichment

Anja Groth - Professor og forsker i epigenetik og genomstabilitet, Københavns Universitet.

Professor Anja Groth fra Københavns Universitet modtager som den første Lundbeckfondens nystiftede diversitetspris LF Scientific Enrichment Prize.


Videnskabelige nybrud kræver mangfoldige perspektiver, stærkt tværfagligt samarbejde og tillidsfulde rum til at fremme kreativitet og afsøge nye idéer – og det er den moderne forskningsleders opgave at bringe dem bedst muligt i spil. Det mener professor og forsker i epigenetik og genomstabilitet, Anja Groth.

Portrait professor Anja Groth
Anja Groth: Professor og forsker i epigenetik og genomstabilitet, Københavns Universitet.
Modtager af LF Scientific Enrichment Prize 2022.

For hende er tillid, inklusion og kreativitet en motor til at skabe gode forskningsmiljøer, der bygger på forskelligheder i tanke, ekspertise, kultur og køn. Og det har hun stor succes med. Nu modtager hun som den første Lundbeckfondens Scientific Enrichment Prize.

- Videnskaben har den her forestilling om det ’ensomme geni’: At det er enkeltpersoner, der alene kommer med geniale nye opdagelser. Men det er en myte, specielt i nutidens forskning, hvor der er brug for nytænkning på tværs af fagområder. Det er stærke samarbejder på tværs af forskellige fagdiscipliner – også på tværs af køn, kultur og nationalitet – der giver den bedste og mest nyskabende forskning, siger Anja Groth.

Høj tillidskultur

I begrundelsen for, at prisen går til Anja Groth, lyder det blandt andet, at hun tager diversitet og inklusion til næste niveau, når hun sammensætter sine forskningsgrupper, og bruger det systematisk og aktivt i ledelsen af sine forskere i Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research (CPR) ved Københavns Universitet. Samtidig bruger hun meget af sin tid på at dele ud af sine erfaringer og viden for at inspirere andre forskningsmiljøer.

Succesfulde, kreative processer er i høj grad afhængige af tillid og inklusion – det er noget, der skal opbygges over tid, og det kræver en indsats, fortæller Anja Groth:

- Hvis diversiteten skal være en fordel, er det helt centralt at skabe en høj tillidskultur, så alle har lyst til – og vænner sig til – at bringe deres tanker og idéer i spil, også selvom de ikke lige er eksperten på området. Det giver også et virkeligt godt sammenhold og arbejdsmiljø, hvilket er utrolig vigtigt, hvis vi vil fastholde vores unge talenter i forskningen, siger Anja Groth og fortsætter:

– Vi har haft forskere fra mere end 20 forskellige nationaliteter – fra fire forskellige kontinenter – og har generelt en god kønsbalance, og den faglige ekspertise har gennem tiden dækket alt lige fra kemi, strukturbiologi, forplantningsbiologi og gærgenetik til udviklingsbiologi, genomforskning, molekylærbiologi, biokemi og translationel kræftbiologi. Det giver mulighed for at arbejde på tværs af flere felter og trække på en bred vifte af teknologier for at finde nye metoder til at løse de spørgsmål, vi arbejder med. Vi har også mange fantastiske samarbejder med andre danske og internationale forskergrupper for at kunne arbejde på tværs af videnskabelige områder og teknologier.
 

Lysende eksempel

Lundbeckfondens forskningsdirektør Jan Egebjerg lægger ikke skjul på, hvorfor Anja Groth fortjener prisen:

- Komplekse problemstillinger skal løses ved at se dem fra mange forskellige sider og ved at sammensætte forskningsgrupper, der kan bidrage med forskellige perspektiver. Det er vigtigt, at vi ikke alle kommer med samme tankegods og baggrund – derfor er diversitet og inklusion helt afgørende for at fremme de videnskabelige miljøer og bane vejen for nye opdagelser, og Anja Groth og hendes forskningsgruppe er et lysende eksempel på det. Hendes arbejde kan tjene til inspiration for mange andre, siger Jan Egebjerg og fortsætter:

- Hvis man skal have de videnskabelige miljøer til at omfavne arbejdet med diversitet, skal vi skabe en forståelse for, hvordan det beriger videnskaben, og hvad det betyder at tage aktivt stilling til det i sit lederskab. Vi har brug for at bringe de stærke eksempler frem i lyset. Derfor har vi stiftet Scientific Enrichment-prisen – og derfor modtager Anja Groth den første pris.
Prisen overrækkes onsdag 2. november 2022 i Tårnet på Panum, Københavns Universitet.
 

Hvorfor endnu en diversitetspris?    

Ofte er det forskningsresultaterne, der er i fokus, når priser skal uddeles. Med Lundbeckfondens nye pris, LF Scientific Enrichment Prize, er det i højere grad evnen til at berige forskningen gennem diversitet, der bliver hædret. Prisen hylder ganske vist enkeltpersoner – men ikke for deres forskningsresultater eller antallet af videnskabelige publikationer. Prisen bliver derimod givet til en person, der tager – eller har taget – lederskab for at sikre diversitet med henblik på at skabe vigtige nye resultater i forskning. En egnet prismodtager vil derfor have beriget forskningsmiljøerne gennem diversitetsarbejde ved at have integreret diversitet i sit lederskab.
 

Om LF Scientific Enrichment Prize Panel

Det er tre markante profiler fra såvel de akademiske forskningsmiljøer som erhvervslivet, der hvert år bedømmer de nominerede til LF Scientific Enrichment Prize – og udpeger en vinder af den personlige pris på 100.000 kr.

Panelet består af Marianne Thellersen, koncerndirektør for Innovation og Entreprenørskab, DTU, Christina Aabo, selvstændig rådgiver og tidligere chef for R&D i Ørsted, og Thomas Sinkjær, professor Aalborg Universitet og generalsekretær i Videnskabernes Selskab.

 

Jan Egebjerg, Lundbeckfonden Director of Science lykønsker Professor Anja Groth med prisen:

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.