Årsrapport 2022

Lundbeckfonden leverer solidt driftsresultat i et udfordrende 2022

Annual Report 2022

Lundbeckfonden satte punktum for 2022 med et solidt driftsresultat, der viste operationel fremgang og vækst i omsætningen. Året bød også på mange nye initiativer for de danske forskningsmiljøer samt en udvidelse af porteføljen af strategiske ejerskaber. Det finansielle resultat landede under resultatet for 2021 på grund af tilbagegang i afkastet fra fondens investeringer.

2022 var et travlt år for Lundbeckfonden med mange nye initiativer: En betydelig investering i Ferrosan Medical Devices øgede porteføljen af strategiske ejerskaber fra tre til fire, fondens biotekinvesteringer blev samlet med et fokus på dansk biotek, en verdensomspændende online læringsplatform om hjernen blev lanceret, og flere nye programmer for talentudvikling blev søsat i forskningsmiljøerne. Det er blot nogle af højdepunkterne fra året.

Resultater for 2022

  • Lundbeckfonden koncernens resultat i 2022 udgjorde 1.211 mio. kr.  (6.928 mio. kr. i 2021).  
  • Driftsresultatet udgjorde 3.427 mio. kr. (3.872 mio. kr. i 2021). Det afspejler en operationel fremgang på 22%, når der fraregnes Falcks Covid-19 testaktiviteter.
  • Lundbeck og ALK leverede rekordhøje omsætninger, som afspejlede vækst på henholdsvis 12% og 15%. Ekskl. Covid-19 testaktiviteterne øgede Falck sin omsætning med 3%.
  • Resultatet fra de finansielle investeringsaktiviteter blev -1.995 mio. kr., hvilket var et markant fald fra 2021, hvor afkastet udgjorde 4.467 mio. kr. Resultatet afspejlede et finansielt vanskeligt marked-
  • Lundbeckfonden uddelte 550 mio. kr. til forskning inden for biomedicin og sundhedsvidenskab, heraf 430 mio. kr. (78 %) til hjernerelateret forskning. Det førte til 151 bevillinger og svarer til finansiering af over 650 forskningsstillinger på fuld tid ved danske universiteter.
  • Egenkapitalen steg til 50.164 mio. kr. pr. 31. december 2022 fra 49.422 mio. kr.  pr. 31. december 2021.


Citater:

"2022 var præget af den generelt negative udvikling på finansmarkederne, hvor vi dog relativt set klarede os godt. Jeg er samtidig stolt af årets stærke driftsresultat fra vores strategiske ejerskaber samt de mange skridt, som vi har taget i eksekveringen af fondens 2030-strategi." siger Lene Skole og fortsætter:

"Med uddelinger for mere end en halv milliard kroner til sundhedsvidenskabelig forskning i Danmark leverer vi på vores langsigtede filantropiske målsætning, og vi tilstræber samtidig at bidrage til at udvikle og styrke Danmark som ledende forskningsnation inden for sundhed og hjerneforskning gennem vores ejerskaber af danske healthcare-virksomheder, vores investeringer i dansk biotek og vores uddelinger til hjerneforskning. Det vil vi fortsætte med.”

 

Highlights fra året

  • Lundbeckfonden købte 30 procent af Ferrosan Medical Devices, der med sine unikke produkter er et væsentlig skridt i realiseringen af ​​fondens strategiske mål om at udvikle og eje flere danske healthcare-virksomheder.
  • Lundbeckfonden BioCapital blev lanceret i april og markerer et øget fokus på at udvikle og investere i det danske biotekmiljø og -økosystem med et investeringsmandat på op til 4 mia. kr. frem mod 2030.
     
  • Lundbeckfonden søsatte flere nye programmer for talentudvikling i forskningsmiljøerne, heriblandt Frontier Grants og Neuroscience Academy Denmark (NAD). Frontier Grants har til formål at løfte projekter og iværksættertalenter fra den akademiske verden videre til kommercielle udfordringer i et skræddersyet forløb. NAD skal styrke Danmarks neuroscience-miljø gennem ph.d. fellowships i rotation mellem danske universiteter.
  • Neurotorium.org, som gik i luften i foråret 2022, er en international åben læringsplatform for alle med interesse for neurovidenskab. Platformen skaber fri adgang til ekspertbedømt indhold og den nyeste viden om hjernen – for undervisere, studerende, læger, psykologer og andre sundhedsprofessionelle verden over.
  • 2022 blev også året, hvor Lundbeckfonden stiftede en ny pris, LF Scientific Enrichment Prize, der fejrer og anerkender de bedste forskere, som arbejder proaktivt med at berige forskningen og forskningsmiljøerne gennem diversitet og inklusion i bredeste forstand.
  • The Brain Prize blev uddelt for 12. gang og er for alvor blevet en global pris med øget synlighed og opmærksomhed. Prisen gik i 2022 til tre professorer – Ole Kiehn (Danmark), Silvia Arber (Schweiz) og Martyn Goulding (USA) – der har revolutioneret vores forståelse af, hvordan vi bevæger os.

 

Læs mere i Lundbeckfondens Årsberetning 2022

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter bundet sammen af ønsket om at skabe innovation og ny viden til glæde for patienter. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder; Lundbeck, Falck, ALK og Ferrosan Medical Devices (sidstnævnte siden december 2022). Fonden er en aktiv investor i de finansielle markeder, i danske biotekvirksomheder og i dansk forskning gennem Fondens uddelinger til sundhedsvidenskabelige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter og hospitaler. Fondens uddelinger udgør mere end 500 mio. kr. årligt og har et særligt fokus på hjernen. Det omfatter bl.a. verdens største pris inden for hjerneforskning: The Brain Prize.