Pressemeddelelse

Lundbeckfonden køber Ferrosan Medical Devices A/S sammen med Kirk Kapital og ATP

Ferrosan

Det danske medico-selskab Ferrosan Medical Devices A/S (FeMD) får fremover Lundbeckfonden, Kirk Kapital og ATP som ejere. Med opkøbet udvider Lundbeckfonden porteføljen af strategiske ejerskaber inden for dansk healthcare, der også tæller ALK, Falck og Lundbeck.  

FeMD er kendt for at udvikle og producere medico-produkter inden for blødningsmedicinsk teknologi og biopsienheder til kræftdiagnostik.

Med købet af FeMD er Lundbeckfonden et skridt tættere på sit 2030-mål om at være en betydende ejer af 5-8 danske healthcare-virksomheder, fortæller Lundbeckfondens adm. direktør, Lene Skole: 

- Vi er en engageret og langsigtet ejer af healthcare-virksomheder med danske rødder, der har potentialet til at blive verdensførende på hver deres område. Derfor er vi glade for at træde ind i ejerkredsen for FeMD – en virksomhed, som allerede har en stærk position i det globale marked inden for medicinsk teknologi og produkter til behandling af livstruende blødning og kræftdiagnostik.

Spændende potentiale

FeMD, der tidligere var en del af Ferrosan A/S koncernen, blev i 2005 etableret som selvstændig medico-virksomhed, der har specialiseret sig i at udvikle og fremstille produkter til behandling af akut opstået blødning under operationer samt biopsienheder til diagnosticering af brystkræft.  

– FeMD er en veldrevet virksomhed med et spændende udviklingspotentiale, som passer godt til vores strategiske portefølje af virksomheder inden for healthcare. Vi vil sammen med vores medinvestorer engagere os i ejerskabet og være med til at sikre virksomhedens værdiskabelse, så den både udvikler sig kommercielt og finansielt og samtidig styrker dansk erhvervsliv inden for healthcare, siger Arne Due-Hansen, chef for Strategiske Investeringer i Lundbeckfonden.   
  
Når købet er en realitet, og myndighederne har godkendt handlen, vil Lundbeckfonden og ATP eje hver 30 pct., mens Kirk Kapital øger sin ejerandel fra 30 pct. til 40 pct. af selskabet.  Den sælgende ejerkreds består af den svenske kapitalfond Impilo (52%), samt øvrige private investorer (18%).

 

Om Ferrosan Medical Devices A/S

Siden 1947 har FeMD udviklet og fremstillet hæmostatiske produkter, som anvendes af læger og sygeplejersker til at kontrollere blødninger under operationer. Produkterne sælges og markedsføres i en global partnerskabsaftale med Ethicon, Inc. (en del af Johnson & Johnson). I tillæg udvikler og producerer FeMD håndholdte biopsienheder, som anvendes i forbindelse med diagnosticering af brystkræft. Biopsiprodukterne er udviklet og distribueres i samarbejde med en global partner. FeMD har omkring 350 medarbejdere og har produktionsfaciliteter i Søborg, Danmark og i Szczecin, Polen. I 2021 havde FeMD en omsætning på 720 mio. dkr. og en EBITDA på 281 mio. dkr., og har de seneste 10 år realiseret en årlig omsætningsvækst på 14%. FeMD blev etableret som selvstændigt selskab i 2005, og var en del af Ferrosan A/S koncernen, der frem til 1995 var ejet af Novo Nordisk A/S.

 

Om Lundbeckfonden

Lundbeckfonden er en erhvervsdrivende fond, der arbejder med en bred vifte af kommercielle og filantropiske aktiviteter, bundet sammen af ønsket om at skabe innovation og ny viden til glæde for patienter. Fonden er den langsigtede og engagerede ejer af flere internationale lægemiddel- og sundhedsvirksomheder – Lundbeck, Falck og ALK – og en aktiv investor i de finansielle markeder, i danske biotekvirksomheder og i dansk forskning gennem fondens uddelinger til sundhedsvidenskabelige forskningsprogrammer og talenter på danske universiteter. Fondens uddelinger udgør mere end 500 mio. kr. årligt og har et særligt fokus på hjernen. Det omfatter bl.a. verdens største pris til hjerneforskning: The Brain Prize.