Nyhed

Lundbeckfonden får skabt overblik over de danske neurosciencemiljøer

Brain science

”Vi sætter hjernen først”.

Sådan lyder overskriften på den nye strategi for Lundbeckfondens almennyttige aktiviteter. Et af målene i strategien er, at Danmark skal være blandt de førende hjerneforskningsnationer i verden, og på den baggrund vil fonden over de kommende år øge sine uddelinger til det neurovidenskabelige område betragteligt.

For at gøre det på et oplyst grundlag har Lundbeckfonden bedt to af de fremmeste forskere på området om at tage temperaturen på dansk neurovidenskab og skrive en rapport baseret på deres observationer og analyser.

Sir Colin Blakemore, der er professor i neurovidenskab og filosofi på University of London og professor emeritus i neurovidenskab på University of Oxford, har derfor sammen med Martin Rossor, der er professor emeritus i klinisk neurologi ved University College London, besøgt de førende neurosciencemiljøer på de danske universiteter og universitetshospitaler.

”Hvis vi skal nå det meget ambitiøse mål om, at Danmark skal være blandt de førende hjerneforskningsnationer i verden, så kræver det, at vi går fokuseret til værks og sætter ind de helt rigtige steder. Sir Colin Blakemore og Martin Rossors rapport giver os et rigtig godt indblik i, hvordan vi kan gøre den største forskel med vores øgede uddelinger,” siger Lundbeckfondens Managing Director for The Brain Prize, Kim Krogsgaard.

Neurovidenskabelig uddannelse mangler
Sir Colin Blakemore og Martin Rossor har bl.a. konstateret, at bredden og kvaliteten af den neurovidenskabelige forskning i Danmark er imponerende og internationalt konkurrencedygtig på mange områder. Produktiviteten er høj, og Danmark lykkes med at tiltrække førende forskere fra udlandet.

De to professorer efterlyser dog en dansk neurovidenskabelig kandidatuddannelse.