Fellows 2023

LF Fellows 2023: Syv yngre forskere tager lederkasketten på med millionbevillinger

Lundbeckfonden Fellows 2023

Årets modtagere af Lundbeckfondens fellowship-bevillinger er udvalgt. Syv talentfulde, unge forskere modtager 10 millioner kroner hver til at forfølge deres forskningsprojekter og udvikle sig som forskningsledere over de kommende fem år.

 

Det er 17. år i træk, Lundbeckfonden uddeler fellowship-bevillinger, og der er stor interesse for bevillingerne, der skal bane vejen for, at de danske, sundhedsvidenskabelige forskningsmiljøer bliver styrket, og at flere unge forskere vælger at gå forskerledervejen med egen forskningsgruppe i Danmark.

LF Fellows-programmet støtter talentfulde unge forskere med ambitioner om at blive forskningsledere. Bevillingerne er med til at sikre, at forskere får den økonomiske frihed og stabilitet, der er nødvendig for at forfølge deres videnskabelige ambitioner og blive internationale forskningsledere.

Fellowship-programmet har de senere år gjort mere ud af at klæde bevillingsmodtagerne på til den lederrolle, de også træder ind i med bevillingen, hvor de skal etablere deres egen forskningsgruppe. Og det bliver vel modtaget af bevillingsmodtagerne, fortæller Peter Thostrup, Scientific Programme Director og ansvarlig for talentprogrammer i Lundbeckfondens uddelingsteam, Grants & Prizes:

– I 2022 introducerede vi vores nye lederudviklingsprogram for fellows-holdet. Programmet blev modtaget overvældende positivt i evalueringerne, så vi har besluttet at tilbyde programmet til alle fremtidige fellows, siger Peter Thostrup og fortsætter:

- Formålet med programmet er at forberede vores fellows til opgaven med at lede deres egen forskningsgruppe for første gang. På den måde får de mulighed for at reflektere mere over deres rolle som leder og skabe et bedre gruppemiljø, der fremmer trivsel, motivation og forskningskvalitet. Det toårige program tilpasses den enkelte, så deltagerne har mulighed for at diskutere konkrete ledelsesudfordringer med deres coach og andre i deres fellows-netværk.

De syv modtagere af LF Fellows-bevillingerne for 2023 er blevet udvalgt blandt et stort felt af gode ansøgere, og repræsenterer forskellige discipliner inden for sundhedsforskning.

Bevillingsmodtagerne har demonstreret ekspertise, kreativitet og potentiale til at skabe markante gennembrud inden for deres respektive områder, der omhandler kræftforskning, genomanalyser, leverfibrose, risikofaktorer for depression, søvnforskning og brystimplantater.  


Lundbeckfonden modtog i alt 65 ansøgninger fra 39 mandlige og 26 kvindelige ansøgere, hvoraf fire kvindelige og 3 mandlige ansøgere blev udvalgt.

Na Cai har efterfølgende besluttet at afslå bevillingen. 
 

Mød Lundbeckfondens Fellows 2023: