Nyhed

Dansk hjerneforskning på vej op i superligaen

Hjerne i Klorofom

Ny rapport fra Aarhus Universitet viser, at dansk hjerneforskning sammenlignet med andre lande er i en rivende udvikling, men at der er fortsat er meget at stræbe efter for at blive blandt verdens førende

Dansk hjerneforskere er dygtigere end nogensinde til at skabe videnskabelige resultater.

Målt på antallet af offentliggjorte videnskabelige publikationer er Danmark i en rivende udvikling, og over en tiårig periode har Danmark den største vækst blandt otte sammenlignelige lande.

Alene fra 2013-2015 offentliggjorde danske hjerneforskere 6.800 videnskabelige artikler. Set i forhold til befolkningstallet er Danmark kun overgået af Schweiz i antallet af publikationer.

Resultatet står at læse i en ny rapport udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse på Aarhus Universitet på bestilling af Lundbeckfonden. Lene Skole, administrerende direktør i Lundbeckfonden, siger:

”Rapportens kortlægning af dansk hjerneforsknings internationale position giver et solidt udgangspunkt for at stimulere og udvikle dansk hjerneforskning. Danmark klarer sig rigtig godt, men der er stadig plads til forbedringer, hvis vi skal op i den absolutte forskningselite.”

Rapporten viser, at Danmark positionerer sig fint i forhold til lande som Tyskland, Sverige og Canada, men at der stadig er afstand til de fire lande i den absolutte superliga – USA, Schweiz, Storbritannien og Holland.

Målt på videnskabelig gennemslagskraft – altså hvor og hvor ofte publikationerne citeres i andre videnskabelige artikler – ligger Danmark på en femteplads, lige i hælene på de fire stærkeste nationer.

Samarbejde øger status

Rapporten viser også, at otte ud af ti danske publikationer er udarbejdet i samarbejde med andre nationale institutioner, og over halvdelen af dem i samarbejde med internationale forskerkolleger. Samarbejdet  både på tværs af forskningsinstitutioner i Danmark og internationalt øger chancen for at blive citeret.

”Udviklingen går den helt rigtige vej. Rapporten viser, at selvom vi er et lille land er vi gode til det internationale samarbejde og dermed til at skabe unikke resultater til gavn for patienter. Hjernens sygdomme er det område inden for humanbiologien, der er dårligst forstået, så der er rigeligt at tage fat på,” siger Lene Skole.

Lundbeckfonden støtter årligt dansk hjerneforskning med over 250 millioner kroner, hvilket svarer til godt halvdelen af fondens årlige uddelinger på ca. en halv milliard. Fonden har ’hjernesundhed’ som særligt indsatsområde inden for sundhedsvidenskabelig forskning og et ambitiøst mål om at bidrage til at gøre Danmark til verdens førende nation inden for hjerneforskning.

Rapporten skal danne basis for at udvikle og igangsætte nye initiativer, der kan fremme dansk hjerneforskning.

Rapporten ”Mapping of Danish Neuroscience research from 2004 – 2015” er udarbejdet på Dansk Center for Forskningsanalyse på Aarhus Universitet af professor Jesper W. Schneider og post.doc. Jens Peter Andersen. Undersøgelsen er unik, fordi der med en ny metode for første gang gives et mere præcist og nuanceret billede af det faktiske antal publikationer om international hjerneforskning.