Syntesebiologi: Planter som fremtidens medicin

Planter kan noget ganske særligt. De kan udnytte solens energi til at producere alle de organiske stoffer, de har brug for til deres vækst og udvikling samt til at forsvare sig mod sygdomme og dyr. Alt det klarer planterne baseret på deres evne til at udføre fotosyntese.

Typisk producerer planter dog meget små mængder af forsvarsstofferne. Mange af disse bioaktive naturstoffer bruger vi til behandling af alvorlige sygdomme som fx cancer og malaria. Ved hjælp af den relativt nye forskningsdisciplin syntesebiologi er det nu muligt at optimere og øge produktionen.

Som med al anden viden kræver nye teknologiske muligheder, at befolkning og beslutningstagere inddrages i afgørelser om videnskabens udnyttelse og brug. Effektiv kommunikation, inddragelse af borgere og udvikling af åbne modeller for vidensdeling er nogle af de redskaber, syntesebiologer anvender for at skabe ønskværdige fremskridt, der kan bidrage til at løse nogle af samfundets store udfordringer.

Denne dag sætter vi fokus på syntesebiologiens store potentiale i fremstillingen af fremtidens medicinske stoffer, men ser også på nogle af de områder, hvor brugen af syntesebiologi er problematisk.

Forelæsere:
David Lundorff Budtz Pedersen, Lektor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet København. Birger Lindberg Møller, professor i plante biokemi, Københavns Universitet
(Emdrup) Ordstyrer: Line Friis Frederiksen, aftenens ordstyrer, cand.scient. i biologi, videnskabsjournalist og forfatter

EMDRUP
Dato: 19/10, 1 torsdag
Tid: 19.00-21.00
Pris: 50 kr. inkl. sandwich og vand/vin
Sted: Bygning D, lokale D169, Tuborgvej 164

TILMELD DIG HER

Nyheder

Psykiatriske lidelser deler et stort antal risiko-gener
21. juni 2018
1.000 gamle skeletter skal skaffe ny viden om hjernesygdomme
17. juni 2018
Danske forskere finder tidlige Parkinson-symptomer hos mennesker med søvnforstyrrelse
12. juni 2018

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge