fbpx

Nyt studie kortlægger calcium-pumpen ned til mindste molekyle

Foto: Mateusz Dyla

Vores celler er i stand til at flytte energi og stof rundt til de steder, der er behov for den og sikre, at kroppen fungerer. Men hvordan gør cellerne det i realtid og i det enkelte molekyles perspektiv? Det er lykkedes et dansk forskningshold at afdække nogle basale indsigter i denne hidtil ukendte verden ved at udføre de første forsøg, der viser, hvordan et enkelt molekyle af den molekylære ’motor’, den såkaldte calcium-pumpe, fungerer. Opdagelsen er netop offentliggjort i det førende tidsskrift, Nature.

Studiet viser for første gang nogensinde, hvordan pumpen fungerer på molekylært niveau , og har påvist, hvordan den sikrer, at ionerne bliver pumpet i den rigtige retning: kort forklaret, hvordan den fungerer som en slags ’ensretter’ i molekylestørrelse inde i vores krop. Med i forskningsgruppen og medforfatter på artiklen er professor Poul Nissen, der både leder grundforskningscenteret PUMPkin og neuroforskningscenteret DANDRITE, som er støttet af Lundbeckfonden.

Den såkaldte calcium-pumpe syner ellers ikke af meget. Hver pumpe er nogle få nanometer – milliontedele millimeter – på hver led, og sidder i cellemembranerne i vores krop. Men den er nu vigtig nok. Pumpen er bl.. grunden til, at vores muskler kan trække sig sammen, og at nerveceller kan sende signaler. Hvis den lille pumpe holdt op med at virke, ville cellerne stoppe med at kommunikere – uden dem bevægede vi os ikke og havde ingen tanker.

Du kan læse mere om forskningen i calcium-pumpen hos Aarhus Universitet her

 

Nyheder

Hjernestimulation skal lindre symptomer ved Parkinsons sygdom
25. januar 2021
Minihjerner skal kaste lys over nervesygdomme
25. januar 2021
Mekanismer bag skizofreni
25. januar 2021

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge