Vores arbejde med integritet, god fondsledelse og transparens.

Erhvervsdrivende fonde spiller en stor rolle i det danske samfund. De ejer en væsentlig del af de største danske virksomheder og uddeler store milliardbeløb til fx forskning, kultur og sociale projekter. Fondene har derfor stor indflydelse, og med stor indflydelse følger et stort ansvar. Det ansvar tager Lundbeckfonden meget alvorligt, og integritet, god fondsledelse og gennemsigtighed er derfor nøgleord i vores daglige arbejde – både når det gælder vores investeringer og vores uddelinger. Vi gør således også en dyd ud af at leve op til Anbefalingerne for god fondsledelse.

Bestyrelsens ansvar, sammensætning mv.

Lundbeckfonden ledes af bestyrelsen, der mødes mindst fire gange om året til bestyrelsesmøder. Ét af møderne er udvidet med et strategiseminar, hvor strategien bliver fastlagt eller justeret. Bestyrelsens ansvar, sammensætning mv. er bestemt af fundatsen (Fondens vedtægter). Bestyrelsen vurderer, om medlemmerne tilsammen besidder de rette kompetencer til at varetage bestyrelsesopgaverne. Det sker formelt i forbindelse med den årlige bestyrelsesevaluering.

Formand og næstformand nominerer nye medlemmer til bestyrelsen. I tilfælde, hvor der kræves meget specifikke færdigheder, sker nomineringen i samarbejde med formanden for fondens Forsknings- og Prisudvalg eller formanden for Investeringsudvalget. Eksterne rådgivere bistår typisk i udvælgelsesprocessen.

Fire af bestyrelsesmedlemmerne er valgte medarbejderrepræsentanter fra datterselskaberne (Lundbeck, ALK og Falck). Der er to repræsentanter fra Falck, en fra Lundbeck og en fra ALK. Medarbejderrepræsentanterne er valgt for en fireårig periode.

Fondens bestyrelse er repræsenteret med to medlemmer i bestyrelserne for henholdsvis Lundbeck, ALK og Falck, Det ene medlem er Lundbeckfondens CEO, som også er næstformand selskabernes bestyrelser. Formanden for Lundbeckfonden er ikke medlem af bestyrelsen i Lundbeck, ALK eller Falck.

Ingen af Lundbeckfondens bestyrelsesmedlemmer er eller har været en del af Lundbeck, ALK eller Falcks direktioner. Dette gælder også nuværende eller tidligere medlemmer af fondens direktion. Bestyrelsesmedlemmerne vælges for ét år ad gangen.

Fonden har valgt en kortere valgperiode end det, der står i anbefalingerne for god fondsledelse, men som svarer til almindelig praksis i børsnoterede selskaber. Det sikrer en bedre mulighed for regelmæssigt at evaluere bestyrelsesmedlemmernes præstationer. Et medlem, som har været medlem af bestyrelsen i over 12 år, kan ikke genvælges. Bestyrelsen kan dog afvige fra den regel, hvis bestyrelsens kompetenceprofil dikterer det.

Bestyrelsesmedlemmer, der er fyldt 75 år, må ikke vælges eller genvælges til bestyrelsen. Bestyrelsen kan dog afvige fra denne regel, hvis bestyrelsens kompetenceprofil dikterer det. Direktionens arbejde vurderes i forbindelse med bestyrelsens årlige selvevaluering.

Bestyrelsesmedlemmernes honorar (2024)

Bestyrelsens medlemmer modtager honorar, der løbende benchmarkes og er på niveau med tilsvarende danske bestyrelser. Grundhonoraret er på DKK 225.000 årligt, bestyrelsesformanden får 3 gange grundhonoraret og næstformanden 2 gange grundhonoraret.

Derudover modtager formanden for Investeringsudvalget DKK 405.000 årligt, mens menige medlemmer modtager DKK 270.000 årligt. Formanden for forskningsudvalget modtager DKK 405.000 årligt, mens menige medlemmer modtager DKK 270.000 årligt. Medlemmer af Grants and Prizes Panel modtager DKK 100.000 årligt.

 

 
Oversigt over honorarer Lundbeckfonden Lundbeckfonden Invest
Vederlag til ordinært medlem: DKK 225.000 p.a. DKK 135.000 p.a.
Vederlag til næstformand: DKK 450.000 p.a. DKK 270.000 p.a.
Vederlag til formand: DKK 675.000 p.a. DKK 405.000 p.a.
Medlemskab af investeringsudvalg: N/A DKK 270.000 p.a.
Formand for investeringsudvalg: N/A DKK 405.000 p.a.
Medlem af forskningsudvalg: DKK 270.000 p.a. N/A
Formand for forskningsudvalg: DKK 405.000 p.a. N/A
     

Vedtaget 12. marts 2024.
 

Bestyrelsesmedlemmer, der desuden er bestyrelsesmedlemmer af H. Lundbeck, ALK eller Falck modtager honorar herfor fra selskaberne. De samlede honorarer for 2023 fremgår af tabellen nedenfor.

Bestyrelsesmedlem

Totalt honorar i DKK 1000
(2023)

Heraf honorar datterselskaber i DKK 1000
(2023)
Steffen Kragh 1.328  
Peter Schütze 1.618 650

Lars Holmqvist 

1.704 950
Michael Kjær 698  
Susanne Krüger Kjær 799  
Svend Andersen 608  
Thomas Werge 556  
Gundhild Waldemar
(fratrådt 27/03-23)
380  
     
Medarbejderrepræsentant    
Henrik Sindal Jensen, HLU 360  
Katja Barnkob, ALK 710 350
Mikkel Helmer Nielsen, Falck 360  
Morten Egholm Aagaard, Falck 360  
i alt 9.481 1.950

 

Fondens CEO Lene Skoles vederlæggelse i 2023 udgjorde 18,1 mio. kr., som inkluderer bestyrelseshonorarer i datterselskaberne H. Lundbeck, ALK og Falck. Heri indgår personalegoder på 0,3 mio. kr.

God fondsledelse og transparens

Lundbeckfonden ser transparens og åbenhed som afgørende i vores virke som fond. Lundbeckfondens bestyrelse er hvert år ansvarlig for at vurdere, om Lundbeckfonden lever op til Anbefalinger fra Komitéen for god Fondsledelse. Anbefalingerne har til formål at fremme udviklingen af god ledelse af erhvervsdrivende fonde.

Tidligere års vurderinger fremgår her:

Årsrapporter eller årsskrifter.

Lundbeckfondens CEO Lene Skole har siden november 2020 været medlem af Komitéen for god Fondsledelse.

Habilitet

Lundbeckfonden anvender nedenstående regler og principper om habilitet. De tager udgangspunkt i Forvaltningslovens kapitel 2 om inhabilitet. Habilitetsreglerne er udarbejdet for at sikre balancen mellem tilstedeværelsen af fagkundskab, gennemsigtighed og upartiskhed i Lundbeckfondens afgørelser.

Reglerne er gældende for Lundbeckfondens bestyrelsesmedlemmer, komitémedlemmer fra Lundbeckfondens uddelingskomitéer, eksterne bedømmere, direktionen samt andre personer som har indflydelse på Lundbeckfondens uddelingsbeslutninger.

Inhabilitet

En person er inhabil i forhold til en bestemt sag, hvis

  1.  vedkommende selv har en personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald
  2.  vedkommende har en familiær relation til ansøger, så som ægtefælle/samlever (nuværende og tidligere), beslægtede eller besvogrede i op- eller nedstigende linje eller i sidelinjen så nær som søskendebørn eller andre nærtstående, der har en personlig eller økonomisk interesse i sagens udfald
  3.  vedkommende er eller har været vejleder for ansøger eller på anden måde arbejder eller har arbejdet tæt sammen med ansøger indenfor de seneste fem år
  4.  vedkommende er anbefaler af ansøger på den aktuelle ansøgning,
  5.  vedkommende har publiceret sammen med ansøger indenfor de seneste fem år,
  6.  vedkommende vil indgå i et nært, fagligt samarbejde med ansøger i det ansøgte projekt,
  7.  vedkommende er ansat i en offentlig institution, (f.eks. et fakultet eller hospital) hvor vedkommendes leder er ansøger, eller medlemmet har ledelsesansvar for ansøgeren. I særlige tilfælde, hvor en sag har afgørende betydning for ansættelsesstedet, vil enhver ansat eller leder fra denne institution være inhabil,
  8.  ansøgeren er fra en forskergruppe, som vedkommende er eller har været medlem af indenfor de seneste fem år,
  9.  der i øvrigt foreligger omstændigheder, som er egnede til at vække tvivl om vedkommendes upartiskhed

Vedkommende, som er inhabil eller på anden måde kan være tvivl om sin egen habilitet i en sag, er forpligtet til på forhånd at give Lundbeckfonden besked om dette. Det betragtes som brud på habilitetsreglerne, hvis dette ikke efterleves.

Retningslinjer i tilfælde af inhabilitet

Vedkommende, der er inhabil i forhold til en sag, må ikke træffe afgørelse, deltage i afgørelsen eller i øvrigt medvirke ved behandlingen af den pågældende sag.

Hvis en person har en mulig interessekonflikt eller der på anden måde er tvivl om personens habilitet i en given situation, afgør det respektive udvalg eller komités formand i samarbejde med administrationen om interessekonflikten medfører inhabilitet.

Konsekvens ved brud på habilitetsregler

Såfremt det kan påvises, at en person har brudt Lundbeckfondens habilitetsregler, vil det have følgende to konsekvenser:

  • Bedømmelsen af ansøgningen skal gå om og behandles af respektive udvalg eller komité uden indflydelse af inhabile medlemmer, på samme vis som det ville være foregået hvis habilitetsreglerne ikke var blevet brudt
  • Alle tilfælde hvor habilitetsreglerne brydes eller omgås, rapporteres dette til fondens bestyrelse, som vil forestå den videre behandling.