Partnernetværk sikrede forhistoriske mennesker mod indavl

Der fandtes hverken Tinder eller dating.dk, så det forhistoriske menneske måtte ty til andre hjælpemidler, når det skulle finde en partner uden for den nære familie.

Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Science viser, at forhistoriske mennesker allerede for mindst 34.000 år siden var klar over farerne ved indavl, og derfor bevidst søgte partnere, de ikke delte stamtræ med. Det gjorde de blandt andet via større partnernetværk, og det er ifølge forskningsprojektet formentlig en af årsagerne til, at det, vi kalder det anatomisk moderne menneske, fik succes i modsætning til fx neandertalerne.

Studiet er foretaget af et internationalt forskningshold på University of Cambridge i Storbritannien og Københavns Universitet, og det er professor Eske Willerslev, som Lundbeckfonden har støttet over flere omgange, der er hovedforfatter på studiet.

Forskningsholdet har undersøgt genetisk materiale fra resterne af anatomisk moderne mennesker fundet ved udgravninger fra Sunghir, et berømt arkæologisk udgravningssted i Rusland, hvor der menes at have boet mennesker allerede for 34.000 år siden.

Du kan læse mere om forskningsresultaterne her 

Nyheder

Lundbeckfonden vil dække universiteters projektrelaterede indirekte omkostninger
10. december 2018
Danske forskere: Patientforsøg med stamceller mod diabetes nærmer sig
10. december 2018
Professor søges!
5. december 2018

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge