Nyt studie viser genetisk sammenhæng mellem autisme og høj intelligens

Det har længe været klart, at risikoen for at udvikle autisme i betydelig grad er genetisk bestemt. Det er ligeledes kendt at IQ, uddannelsesniveau og risiko for skizofreni også i høj grad er genetisk bestemt. Derimod er det fortsat debatteret, om de genetiske komponenter for disse træk og sygdomstilbøjelighed hænger sammen.

Et nyt dansk-amerikansk studie offentliggjort i Nature Genetics har netop undersøgt spørgsmålet, og det viser, at børn med autisme arver en uforholdsmæssig stor del af deres raske forældres samlede genetiske risiko for autisme – en risiko, som kan sammenfattes i en score.

Undersøgelsen viser samtidig, at autisme også hænger sammen med forældrenes risiko for skizofreni og genetiske disponering for længere uddannelse. Det betyder, at autistiske børn også i gennemsnit har arvet en højere genetisk score for skizofreni og for længere uddannelse, end deres raske søskende og deres fælles forældre.

Studiet finder således, at både den genetiske score for autisme og for uddannelse hænger sammen med højere IQ, mens scoren for skizofreni hænger sammen med lavere IQ.

Muligt at skelne bedre mellem autismetyper

Opdagelserne giver håb om, at det vil være muligt genetisk at skelne mellem forskellige undertyper af autisme, og derved bliver det muligt på sigt at påvirke forskellige sygdomsmekanismer.

”Det er en meget interessant iagttagelse, forskerne her har gjort, med afsæt bl.a. i et stort dansk datamateriale, som tillader avancerede analyser af risiko-profiler i familier,” siger Anne-Marie Engel, der er forskningschef i Lundbeckfonden.

Hovedforfatterne er fra USA, Broad Institute, et forskningscenter tilknyttet Harvard og MIT.

De danske forskere kommer fra IPSYCH, en dansk forskergruppe sammensat af forskere fra København og Aarhus, som Lundbeckfonden har støttet med store millionbeløb over flere omgange.

For yderligere oplysninger kontakt:

Anne-Marie Engel, forskningschef i Lundbeckfonden, på tlf. 3912 8000 eller ame@lundbeckfonden.com

Anders Børglum, professor på Institut for biomedicin på Aarhus Universitet, på anders@biomed.au.dk

Jakob Grove, lektor på Institut for biomedicin på Aarhus Universitet, på grove@biomed.au.dk

Nyheder

Er du vores nye IT Manager?
16. maj 2018
Forskere har fundet ældste virus nogensinde
10. maj 2018
Verdens første heste-tæmmere har fået analyseret deres dna
10. maj 2018

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge