Lectures i Århus

I bakterier findes en molekylær saks, der kan klippe i gener fra fremmedlegemer – fx virus. Saksen kaldes også for CRISPR/Cas9 og har revolutioneret den genetiske forskning. Forskere arbejder på at bruge CRISPR/Cas9 til at klippe specifikke gener ud. Det kan for eksempel være gener, der er beskadigede og derfor gør en person syg.

Der findes en række forskellige genetisk betingede sygdomme – herunder en række alvorlige medfødte immundefekter, som medfører øget modtagelighed overfor svære infektioner. Inden for disse sygdomme er vores viden om sygdomsforårsagende defekter i specifikke gener øget betydeligt de seneste år, og dette muliggør skræddersyet diagnostik og behandling af disse patienter.

Der forskes i øjeblikket i at behandle nogle af disse genetiske sygdomme hos børn ved hjælp af CRISPR-teknologien. Den nye teknologi kræver dog yderligere forsøg i både dyr og mennesker for at sikre, at der ikke opstår uønskede komplikationer. Ligesom den også potentielt rejser en række etiske spørgsmål.

Forelæsere:
Rasmus Otkjær Bak, Lundbeckfonden Fellow, adjunkt i biomedicin, Aarhus Universitet
Trine Hyrup Mogensen, professor MSO i infektionssygdomme, Aarhus Universitet

AARHUS
Dato: 6/2, 1 tirsdag
Tid: 19.00-21.00
Pris: 50 kr., inkl. sandwich, vin/vand, kaffe/te og kage
Sted: Aarhus Institute of Advanced Studies, AIAS auditoriet, Høegh-Guldbergs Gade 6B, bygning 1632

Tilmeld dig her

Epigenetisk forskning handler om de arvelige egenskaber, som ikke involverer ændringer i den genetiske kode. Det er et felt i rivende udvikling med stor biomedicinsk betydning.

Hvert menneske har sit eget unikke DNA, der er ens i alle kroppens celler. For at danne kroppens mange forskellige celletyper skal cellerne specialisere sig, og her hjælper de epigenetiske mekanismer cellerne med at sikre, at de rigtige gener bliver slukkede eller tændt. Hvis der opstår fejl i den epigenetiske information, kan cellerne miste deres funktion og tilegne sig uønskede egenskaber, hvilket bidrager til store folkesygdomme som kræft.

Denne aften vil give et indblik i, hvordan epigenetikken former vores DNA, og hvad det betyder for udvikling og behandling af leukæmi.

Billede: Paul Harrisons kunstværk ‘Epigenetic landscape’.

Forelæsere:
Anja Groth, professor i chromatin biologi, BRIC, Københavns Universitet
Kirsten Grønbæk, professor, overlæge, dr. med. Hæmatologisk afdeling, Rigshospitalet og BRIC, Københavns Universitetv

AARHUS
Dato: 15/3, 1 torsdag
Tid: 19.00-21.00
Pris: 50 kr. inkl. sandwich, vand/vin, kaffe/te og kage
Sted: Aarhus Institute of Advanced Studies, AIAS auditoriet, Høegh-Guldbergs Gade 6B, bygning 1632

Tilmeld dig her

De fleste af os vil nok mene, at vi ikke møder ret mange psykopater i vores hverdag, men at de snarere er nogle, man hører om på tv eller i film og serier. Men psykopati kan komme til udtryk hos et menneske i både større og mindre grad.

Psykopater er blandt andet kendetegnede ved at være ligeglade med andres følelser, mangle respekt og samvittighed og have en aggressiv adfærd. Men nyere forskning viser, at der også rent kemisk sker noget helt særligt i hjernen hos de personer, der har en psykopatisk adfærd.

Til denne Lundbeckfonden Science Café sætter vi fokus på, hvordan man kan kende en psykopat – både ved at kigge dybt ind i det neurobiologiske indre og ved at se på personen udefra. Hvilke tegn skal man kigge efter? Kan psykopati på sigt behandles medicinsk? Og hvordan tackler man en psykopat? To skarpe forskere forsøger at give dig svarene på de mange spørgsmål.

Forelæsere:
Sune Puggaard Vogt Straszek, overlæge i psykiatri, Aalborg universitetshospital, Klinik Syd
Sofi da Cunha-Bang, postdoc i neurobiologi, Rigshospitalet

AARHUS:
Dato: 8/4, 1 søndag
Tid: 11.00-13.00
Pris: 45 kr., inkl. kaffe/te og kage
Sted: Dokk1, Store sal, Hack Kampmanns Plads 2

Tilmeld dig her

Det gamle ordsprog ”Operationen lykkedes, men patienten døde” har heldigvis ikke længere samme alvor, men større operationer medfører fortsat en risiko for komplikationer (hjerte, lunge, blodpropper, kronisk smerte, etc.), hospitaliseringsbehov og efterfølgende træthed, rekonvalescens og rehabilitering, trods et kirurgisk og anæstesiologisk teknisk vellykket forløb. Til denne Lundbeckfonden Science Café sætter vi fokus på ”fast-track kirurgi”, som bygger på en forståelse af de fysiologiske og organisatoriske faktorer, der har en uhensigtsmæssig indflydelse på det postoperative forløb, men hvor konceptet inden for al kirurgi nu kan reducere hospitaliseringsbehov, komplikationer og rekonvalescens, dvs. i sidste ende at komme både patienter og sygehusvæsen til gode. Konceptet har medført, at selv større operationer kan medføre sikker udskrivelse inden for 0-3 dage i modsætning til tidligere 8-12 dage. Forelæsningen vil dels fokusere på kroppens fysiologiske reaktion på det operative traume, dels hvorledes du som patient skal forholde dig, hvis du skal opereres. Hvad kan du forvente dig af forløbet? Og hvor effektivt kan behandlingerne laves i dag og i fremtiden?

Forelæser: Henrik Kehlet, professor i kirurgisk patofysiologi, Rigshospitalet, Københavns Universitet

AARHUS
Dato: 16/4, 1 mandag
Tid: 16.30-18.30
Pris: 65 kr., inkl. kaffe/te og kage
Sted: Godsbanen, Remisen , Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C

Parkinsons sygdom er en af de mest almindelige neurologiske sygdomme, og i dag har ca. 7.300 danskere sygdommen. Sygdommen rammer typisk omkring 60-års alderen, men kan også ramme yngre personer helt ned i slutningen af 20’erne. Derfor er rigtig mange pårørende også påvirkede af sygdommen.

De fleste kender symptomerne så som rysten, langsomme bevægelser og stivhed i musklerne. Men hvornår kan man se de første tegn på Parkinsons sygdom? Hvilke celler rammer sygdommen, og hvordan diagnosticeres den? Hvordan påvirker det patienterne at leve med uvisheden om, hvordan sygdommen udvikles? Og hvordan kan du som pårørende hjælpe og samtidig passe på dig selv?

Denne aften sætter vi fokus på den kroniske lidelse, Parkinson, og ser nærmere på diagnosticering, behandlingsforløb og den psykiske påvirkning af både patienter og pårørende.

Forelæsere:
Per Borghammer, Lundbeckfonden Fellow og overlæge, Aarhus Universitet
Susanne Ohrt, psykolog og specialist i sundhedspsykologi
Aftenens ordstyrer: Line Friis Frederiksen, cand.scient, videnskabsjournalist og forfatter

AARHUS
Dato: 24/4, 1 tirsdag
Tid: 19.00-21.00
Pris: 50 kr. inkl. sandwich, vand/vin, kaffe/te og kage
Sted: Aarhus Institute of Advanced Studies, AIAS auditoriet, Høegh-Guldbergs Gade 6B, bygning 1632

Tilmeld dig her

Menneskets udviklingshistorie strækker sig millioner af år tilbage. Siden hominiderne evolutionært adskilte sig fra aberne for 6-8 millioner år siden, har flere menneskearter levet på jorden. Noget af det, der især adskiller det moderne menneske, Homo sapiens, fra andre menneskearter er vores store hjerne. Den stiller særlige krav til ernæring, men med den kan vi også udtænke nye måder at skaffe mad og lave redskaber, der kan lette vores hverdag. Men hjernens genialiteter stopper ikke her. Vi fortsætter med at opfinde og udvikle, og det har gjort os til den mest dominerende art på jorden. Vi lærer fortsat nyt, og kravene til vores hjernekapacitet er større end nogensinde før. Denne dag sætter vi fokus på hjernen i selskab med en læge og en antropolog. Hvordan har hjernens udvikling set ud? Hvad betyder vores hjerne og dens evner for samarbejdet mellem mennesker? Og hvordan lærer vi bedst nu og fremadrettet?

Forelæsere:
Peter K.A. Jensen, klinisk lektor i human genetik og overlæge, Aarhus Universitet
Andreas Roepstorff, professor i kognition, kommunikation og kultur, Aarhus Universitet

AARHUS
Dato: 8/5, 1 tirsdag
Tid: 17.30-19.30
Pris: 50 kr., inkl. sandwich, vand/vin, kaffe/te og kage
Sted: AU, Søauditorierne, Per Kirkeby Auditoriet – Auditorium 1, Bartholins Allé 3, 8000 Aarhus C

Tilmeld dig her

Lundbeckfonden Lectures

Kom og bliv klogere

Lundbeckfonden støtter hvert år flere hundrede af Danmarks førende forskere inden for alle typer af sundhedsvidenskab og biomedicin. Men hvad er det egentlig, forskningen kan, og hvad skal den bruges til uden for universiteternes laboratorier? Med rækken af Lundbeckfonden Lectures gør vi forskningen tilgængelig og nærværende for et bredt og nysgerrigt publikum. Med afsæt i højaktuelle emner udbyder vi rækken af Lundbeckfonden Lectures i både København og Aarhus.

Nyheder

Lundbeckfonden søger erfaren Event Manager
12. januar 2018
Forskere har fundet ur-indianeren
4. januar 2018
Lundbeckfonden klar med historisk store bevillinger til hjerneforskning
12. december 2017