Lundbeckfonden Lectures

For første gang nogensinde er det lykkedes forskere at skabe et foster ved at blande menneske- og grisestamceller, dvs. skabe en såkaldt ’menneskegris’. Det resultat åbner op for nye muligheder for at dyrke erstatningsorganer til mennesker i grise og dermed afhjælpe den store mangel på organer. Det vil i et fremtidsscenarie kunne give os mennesker markant længere tid at leve i – måske endda være et skridt på vejen til det evige liv?

Men forskningen rejser også en række etiske dilemmaer. Bliver grisene for menneskelige? Kan man etisk forsvarligt bruge grisene som værtsdyr til at dyrke organer til mennesker? Hvor langt skal vi gå?

Hør to eksperter fortælle om det nye banebrydende resultat og de fremtidsperspektiver, vi skal forholde os til, samt sætte de etiske problemstillinger til debat.

Forelæsere:
Thomas G. Jensen, institutleder og professor i medicinsk genetik, Aarhus Universitet
Klavs Birkholm, journalist, samfunds- og kulturkritiker, medlem af Det Etiske Råd 2003-2011

AARHUS
Dato: 25/11, 1 lørdag
Tid: 11.00-13.15
Pris: 80 kr. inkl. let brunch, vand, kaffe og the
Sted: Godsbanen, Remisen, Skovgaardsgade 3

TILMELD DIG HER

Mennesker fra alle civilisationer har igennem historien forsøgt at forklare, hvordan verden omkring dem blev til, hvilket er kommet til udtryk i et væld af skabelseshistorier. Selv om disse fortællinger er fascinerende, ofte smukke og til tider episke i sig selv, så er det først i vores tid og gennem moderne forskning, at det i store træk er lykkedes at kortlægge historien fra Big Bang til det moderne menneske.

Dette er en fantastisk fortælling, som involverer næsten alle naturvidenskabelige forskningsgrene. Hør den fortalt af en fysiker og en biolog, som vil gennemgå, hvordan alt stof i universet blev til, hvad universet indeholder i dag, hvordan solsystemet, jorden og månen blev til, hvornår vand og liv kom til jorden, livets udvikling, pattedyrenes tid, menneskets oprindelse og sidst men ikke mindst, hvordan det moderne menneske har erobret jorden og gjort den til deres på godt og ondt.

Forelæsere:
Troels C. Petersen, forskningslektor, Niels Bohr Instituttet
Eline Lorenzen, lektor og kurator for pattedyr, Statens Naturhistoriske Museum
(Emdrup) Ordstyrer: Line Friis Frederiksen, aftenens ordstyrer, cand.scient. i biologi, videnskabsjournalist og forfatter

EMDRUP
Dato: 30/11, 1 torsdag
Tid: 19.00-21.00
Pris: 50 kr. inkl. sandwich og vand/vin
Sted: Bygning D, lokale D169, Tuborgvej 164

TILMELD DIG HER

Lundbeckfonden Lectures

Kom og bliv klogere

Lundbeckfonden støtter hvert år flere hundrede af Danmarks førende forskere inden for alle typer af sundhedsvidenskab og biomedicin. Men hvad er det egentlig, forskningen kan, og hvad skal den bruges til uden for universiteternes laboratorier? Med rækken af Lundbeckfonden Lectures gør vi forskningen tilgængelig og nærværende for et bredt og nysgerrigt publikum. Med afsæt i højaktuelle emner udbyder vi rækken af Lundbeckfonden Lectures i både København og Aarhus.

Nyheder

Meld dig til Ph.d. Cup 2018
22. november 2017
Vinder af Junior Brain Prize afdækker vigtige mekanismer bag fedme
22. november 2017
Nyt studie kortlægger calcium-pumpen ned til mindste molekyle
21. november 2017