fbpx

Nanokapsler skal give mere effektiv og skånsom kræftbehandling

Kræftbehandling balancerer i dag på en knivsæg mellem at være giftig nok til at bekæmpe kræften og samtidig ikke være så giftig, at det går for meget ud over kroppens raske celler. En mere effektiv behandling kræver derfor, at medicinen målrettes kræftvævet. Her kan nanokapsler gøre en forskel.
 

Designer selektive nanokapsler
Professor Thomas Andresen fra DTU Nanotech designer nanokapsler, som selektivt skal ramme kræftvævet. Udfordringen er at designe kemien i kapslen, så den spiller sammen med biologien, så kapslerne finder frem til kræften og først frigiver sin medicin lige der, hvor den skal bruges,” fortæller Thomas Andresen, som netop modtaget et Lundbeckfond Fellowship på 10 mio. kr. til at udvikle nanokapsler til en mere effektiv kræftbehandling.
 

Og det er lidt af en opgave, for kapslen skal både kunne finde frem til kræften, undgå at immunforsvaret reagerer på den, være stabil nok til at klare turen og samtidig være indrettet, så den nedbrydes, når den når frem. Det betyder, at Thomas Andresen skridt for skridt skal designe nanokapslerne, så de fx kan snyde immunforsvaret til at ignorere dem, og gøre dem følsomme overfor specielle kræft-enzymer, så de nedbrydes og frigiver medicinen, når de møder kræft.

Kombination af flere behandlingsformer
Nanokapslerne skal ikke alene bekæmpe kræft. De skal indgå i en behandlingssammenhæng, hvor kombinationen af flere metoder skal øge effekten mod kræft:
“Kræft er en kompleks sygdom, derfor er det nødvendigt at kombinere flere forskellige behandlingsformer for at få succes. Vi arbejder på at designe nanosystemer, der selektivt leverer en cocktail af lægemidler direkte i kræftvævet, som gør kræften mere modtagelig overfor stråleterapi dvs. kombinationen af de to behandlinger giver en øget effekt,” siger Thomas Andresen.
Helt konkret betyder det, at nanokapslerne fx skal levere bestemte lægemidler, som påvirker DNA’et i kræftcellerne, så cellerne ikke kan reparere sig selv, efter de har modtaget strålebehandling. På den måde forstærkes stråleterapiens effekt på kræften.

Bedre effekt, færre bivirkninger
Bevillingen fra Lundbeckfonden gives over fem år og giver Thomas Andresen mulighed for fortsat at udvikle nanokapslerne mod et klart perspektiv:
“Vores projekt er tværfagligt og komplekst med uendelige muligheder til at finde en bedre måde at behandle kræft på, så vi mindsker bivirkninger og forøger effekten af kræftbehandlingen. Udfordringen er at finde den rigtige løsning. Det der betyder meget for mig, er at forskningen i sidste ende er til gavn for patienter,” siger han.
 

Yderligere oplysninger: Professor Thomas Andresen, DTU Nanotech, thomas.andresen@nanotech.dtu.dk, tlf: 2537 4486

Nyheder

Maude er blevet den stereotype migræne-patient – men det er ikke helt virkelighedsdækkende
31. juli 2020
Urgammelt DNA kaster en ’videnskabelig håndgranat’ ind i diskussionen om menneskets ankomst til Amerika
23. juli 2020
Danske forskere kortlægger central sygdomsmekanisme – og beskriver et helt nyt protein
20. juli 2020

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge