Mød Lundbeckfonden på Folkemødet

Lundbeckfonden deltager igen i år på Folkemødet, og lørdag d. 16. juni kan du i vores telt høre en række forskere fortæller om forskellige aspekter af hjernen.

Program:

Kl. 9.00-10.00

Av, min hjerne gør ondt! Sådan kommer du af med hovedpinen…
Hovedpine er ikke kun noget, man får, når en lidt for festlig Folkemøde-fredag resulterer i tømmermænd lørdag formiddag. Hovedpine er en folkesygdom, og hver 3. dansker har på et tidspunkt i sit liv søgt læge på grund af hovedpine, der også får skylden for 20 procent af sygefraværet på det danske arbejdsmarked.

Men hvorfor har vi så ofte ondt på øverste etage? Få den nyeste viden om de forskellige former for hovedpine, årsagen til smerterne og den bedste kur mod dem fra forskerne på Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet i Glostrup.

Få desuden et lindrende shot, der ifølge kineserne er effektivt mod tømmermænd. Det er uden alkohol! Men mere får du heller ikke at vide om den rekreerende eliksir før på selve dagen.

Kl. 10.30-11.15

Hjernen i din mave – tarme og psyke
At spise fede, salte og søde ting er for mange mennesker forbundet med hygge og velvære. Mmmh, den romkugle gør godt hele vejen fra mund til mave!

Men den nyeste og meget omtalte forskning i tarmenes bakterieflora antyder faktisk, at dit mentale velbefindende hænger nøje sammen med, hvad du spiser, og at kål, kikærter og kiwi er vejen til den sunde tarm og dermed psyke.

Den gode nyhed er, at du på bare 48 timer kan ændre din tarmflora markant ved at spise anderledes. Professor og tarmbakterie-ekspert Oluf Borbye Pedersen gør dig klogere på, hvordan det lader sig gøre, og vi serverer lige netop dét, som dine tarme skriger efter for at få et psykisk godt Folkemøde.

11.30-12.30

Psykiske sygdomme – fra urtiden til nutiden
Psykiske lidelser er ikke en moderne opfindelse. Vi kan spore dem tusindvis af år tilbage hos vores forfædre, og forskningen trækker interessante paralleller mellem fortidens og nutidens psykisk syge.

DNA-forsker og professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet tager dig med tilbage i historien med fokus på udviklingen af sygdomme som bl.a. depression, skizofreni og angst, mens professor på Psykiatrisk Center Sct. Hans, Thomas Werge, leverer det nutidige perspektiv.

13:30-14:30

Den kriminelle hjerne – findes der ondskab?
Peter Lundin. Amagermanden. Raket-Madsen.

Vi har hørt historierne om, hvordan de tog andre menneskers liv på bestialsk vis, men har alligevel svært ved at begribe deres gerninger. Er de onde? Er de syge? Eller hvad foregår der i den kriminelle hjerne?

Hjerneforsker Peter Lund Madsen og Anne Birgitte Stürup, der bl.a. var anklager i sagen mod Amagermanden, diskuterer den kriminelle adfærd, og hvordan vi som samfund skal håndtere den.

15:00-16:00

Fra urhjerne til kunstig intelligens
Den menneskelige hjerne har taget en række kvantespring siden urtiden. Næste trin på evolutionsstigen er den kunstige intelligens, men hvordan stiller det vores hjerner?

DNA-forsker og professor på Københavns Universitet Eske Willerslev ser tilbage på hjernens udviklingshistorie gennem titusinder af år, mens Thomas Bolander, lektor på DTU Compute, kigger ind i fremtiden og giver sit bud på, om den kunstige intelligens kommer os til undsætning eller til livs.

16.30-17.30

Gør din hjerne klar til bikinisæsonen
Pyha, der er meget, du skal nå, inden du med fred i sjælen kan gå på sommerferie. Men frygt ej, du skal nok nå det hele – med vores hjælp!

Hjernen er nemlig ikke bare en klump af neuroner, der er umulig at ændre. Du kan både træne og genoptræne den ligesom muskler. Men hvilke styrkeøvelser er gode at lave, så hjernen ikke brænder sammen, når der er pres på? Hjælper det at løse sudoku og kryds og tværs? Virker motion? Kan et kram gøre noget godt for øverste etage sådan rent fysisk? Og hvorfor skal man tage tandbørsten i den anden hånd?

Kom og deltag i små sjove og virksomme hjerneøvelser, der bliver instrueret af biolog Line Friis, mens hjerneforsker Troels W. Kjær forklarer, hvad der sker i hjernen, og hvad du skal gøre for at holde klumpen i kraniet fit.

Nyheder

Danske forskere bringer nyt om overvældende søvntrang 
19. februar 2019
Hidtil største studie knytter såkaldt kattelort-parasit til skizofreni
2. februar 2019
Forskere finder sammenhænge mellem psykiatriske lidelser og begivenheder i fostertilstanden
28. januar 2019

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge