fbpx

Lundbeckfonden klar med 300 mio. kr. til dansk biotek

Lundbeckfonden har besluttet at investere 300 mio. kr. i danske biotekselskaber over de kommende fire år. Det er Lundbeckfond Emerge, der får tilført pengene med en ambition om i løbet af et par år at have fem aktive selskaber i porteføljen.

Der er tale om 300 millioner kr. til nye investeringer med et klart fokus på Danmark. Christian E. Elling, partner i Lundbeckfond Emerge, skal nu identificere de ideer, som har klinisk og kommerciel relevans, og som med tiden kan tiltrække yderligere kapital i form af danske og udenlandske medinvestorer.

Vi kan mere end blot at tilføre kapital. Lundbeckfondens forretningsmodel bygger på aktivt ejerskab, og det gælder også i Lundbeckfond Emerge, hvor vi går ind og arbejder tæt sammen med stifterne i dag-til-dag aktiviteterne. Formålet er at give selskaberne den bedste begyndelse,” siger Christian Elling, ph.d., der har mere end 15 års erfaring med opstart og drift af biotekvirksomheder.

Vilkårene for de tidlige danske biotekselskaber har været vanskelige igennem en årrække, trods mange gode initiativer i branchen. Der er imidlertid fortsat en stærk innovationskraft i det danske forskningsmiljø.

“Vi er på udkig efter projekter af høj kvalitet, hvor vi kan identificere den kliniske og kommercielle relevans af mulige produkter. Investeringer i selskaber i det tidlige bioteksegment er behæftet med høj risiko, men vi har i Lundbeckfonden et ønske om at bidrage til et sundt og stærkt dansk biotekmiljø samtidig med, at vi på sigt forventer at kunne tjene penge på investeringerne,” siger Christian Elling.

Lundbeckfond Emerge blev etableret i 2012 med det formål at investere i, støtte og hjælpe forskere og iværksættere fra de danske universiteter og biotekmiljø med at få omsat deres videnskabelige data til kommercielt relevante biotekprojekter. De første par år har to selskaber udgjort porteføljen: EpiTherapeutics, der blev solgt i foråret til det amerikanske medicinalselskab Gilead, og Insusense Therapeutics, der oprindeligt blev stiftet af forskere fra Aarhus Universitet, og som udvikler nye lægemidler til behandling af type-2 diabetes og fedme.

Christian Elling Christian E. Elling, 46 år, biokemiker og ph.d. fra Københavns Universitet, kom til Lundbeckfonden i 2012 for at etablere og udvikle Lundbeckfond Emerge. Formålet med Lundbeckfond Emerge er at investere i, støtte og hjælpe forskere og iværksættere fra de danske universiteter og biotekmiljø med at få omsat deres videnskabelige data til kommercielt relevante biotekprojekter. Første projekt i Lundbeckfond Emerge blev EpiTherapeutics, der blev solgt til Gilead i maj 2015. Andet projekt blev investeringen i Insusense Therapeutics i 2013, hvor Christian Elling i dag er CEO sideløbende med rollen som partner i Lundbeckfond Emerge. Før han kom til Lundbeckfonden var han direktør i 7TM Pharma A/S, et selskab han var med til at grundlægge i 2000. Christian Elling er desuden medlem af Akademiet for Tekniske Videnskaber og repræsenterer Dansk Biotek i styrekomiteen for Biopeople under forsknings- og uddannelsesministeriet.

Nyheder

Lundbeckfonden
Hjernesygdomme koster samfundet mindst 39 mia. kroner
18. november 2020
Danske forskere leverer beviset: Kejsersnit kan lede til astma og allergi
12. november 2020
En helt ny slags ’antabus’ – men mod kokainmisbrug
10. november 2020

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge