fbpx

Hvorfor sundhedsdata?

Tænker du nogensinde over, hvad videnskaben ved om dig?

Svaret er faktisk ’temmelig meget’. I hvert fald hvis du i løbet af de senere år har været en tur forbi lægen. Med de øgede indsamlingsmuligheder, som bl.a. internettet har gjort tilgængelige, er det blevet muligt at samle vores sundhedsdata i en fælles informationsbank, som videnskaben kan bruge i deres undersøgelser. I de seneste år har særligt én af de banker været i vælten: DAMD-databasen, hvor praktiserende læger og andre fagfolk indberettede data om deres patienter, som kunne have hjulpet forskere med at finde årsager til sygdomme og forbedre sygdomsbehandling.

Alligevel besluttede regeringen i 2015 at nedlægge databasen – dømt for at være i strid med persondataloven. Et stort tab for forskningen, men en gevinst for privatlivets fred? For hvem skal have adgang til disse helt personlige data om dig? Hvad skal de have lov til at bruge dem til? Og hvor bliver din læges tavshedspligt af, når hun indberetter viden om dig til andre?

Forelæsere:
Mogens Vestergaard, professor i almen medicin, Aarhus Universitet
Birgitte Kofod Olsen, ph.d. i jura, biometrik og privatlivsbeskyttelse samt tidl. formand for Rådet for Digital Sikkerhed

Nyheder

Hjernestimulation skal lindre symptomer ved Parkinsons sygdom
25. januar 2021
Minihjerner skal kaste lys over nervesygdomme
25. januar 2021
Mekanismer bag skizofreni
25. januar 2021

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge