fbpx

Hun fik så mange gode ideer når hun cyklede hjem fra arbejde

Lundbeckfonden fellow Pernille Højman er død, 41 år. Hun var internationalt anerkendt for sine studier af, hvordan fysisk aktivitet kan hæmme væksten af kræft.

For Pernille Højman – ph.d. og gruppeleder ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet – var fysisk udfoldelse en særdeles effektiv vej til gode resultater på en række områder. For eksempel, når det gjaldt om at få kreative forsknings-ideer, og dem fik hun mange af!

”Ideudviklingsprocessen er for mig i høj grad en fysisk-kreativ proces”, fortalte Pernille Højman, da hun sidste år blev interviewet til Lundbeckfondens årsskrift ’Magasinet’:

”De 40 minutter hjem på cyklel i slutningen af arbejdsdagen er for mig uden tvivl det bedste tidspunkt til at få ideer på. Det er dér, hvor alle dagens indtryk falder på plads og samler sig til nogle mere klare og sammenhængende ideer”, fortalte hun.

Pernille Højman var uddannet humanbiolog. Hun blev ph.d. i 2007 – kræftforskning var hendes hovedområde – og hendes talent var åbenlyst:

I 2014 fik hun et ’Young Talented Researcher Fellowship’ af Kræftens Bekæmpelse, og i 2017 en anden stor forskningsbevilling i form af et Lundbeckfonden Fellowship.

Pernille Højman ville vise, at fysisk aktivitet kan hæmme væksten af kræft – hvilket hun demonstrerede i en række forsøg. Målet med denne forskning var i høj grad at gøre lægerne på hospitalernes kræftafdelinger mere bevidste om den gavnlige virkning af motion – og dermed give dem videnskabeligt belæg for at ordinere fysisk træning på lige fod med anden behandling mod cancer.

Gennem sin karriere publicerede Pernille Højman forskningsresultater i en række internationale videnskabstidsskrifter. Og hendes forskning blev, foruden i danske medier, foldet ud for den bredere offentlighed via omtaler i blandt andet the Economist og New York Times, fortæller leder af Center for Aktiv Sundhed, professor Bente Klarlund Pedersen:

”Pernille var en fantastisk kollega og rollemodel, og hun fungerede til få dage før sin død som gruppeleder og mentor for et meget aktivt hold forskere og studerende”, siger Bente Klarlund Pedersen, og tilføjer:

”Det er uomtvisteligt, at Pernilles arbejde vil bidrage stærkt til ændrede anbefalinger om fysisk træning for at forebygge kræft såvel som øget integration af træning under behandling for kræft”.

Christian Elling, fungerende forskningsdirektør i Lundbeckfonden, betegner Pernille Højmans død som ”et stort tab for dansk forskning”.

Pernille Højman døde af brystkræft.

Nyheder

Lundbeckfonden giver 60 mio. kr. til dristige videnskabelige ideer
11. december 2019
Seks hjerneprofessorer får 232 mio. kr.
10. december 2019
Vil lave system der advarer mod fødselsdepression
19. november 2019

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge