Hjernen efter depression og hjerneskade

Depression rammer i dag hver femte dansker og kan karakteriseres som en folkesygdom. De fleste af os kender altså en, der har (haft) en depression, eller har selv været ramt af sygdommen. Mindre kendt er det at depression nedsætter hjernens regenerative egenskaber og dermed kan medføre en slags hjerneskade, som ved tilbagevendende depressioner kan blive kronisk. På denne måde er der en lighed mellem depression og et andet meget udbredt helbredsproblem: erhvervet hjerneskade – som man kan pådrage sig på mange måder fx ved blodpropper i hjernen eller slag mod hovedet.

Men hvad sker der med hjernen under en depression eller når en hjerneskade opstår, og kan skaderne på hjernen genoprettes?

For at forstå hvordan man kan få genoprettet skader på hjernen, er det nødvendigt at forstå hvordan hjernen fungerer. De seneste års forskning har revolutioneret billedet af, hvordan hjernen er organiseret og udvikles, og viser at hjernen er langt mere dynamisk end hidtil troet. Om man er ramt af hjerneskade eller ej, så omstrukturerer man hver dag sin hjerne – og skaber på den måde i stort omfang sin egen hjerne.

Hør om de nye forskningsresultater indenfor feltet, og om hvad de kan få af betydning for både behandlingen af depression, de kognitive evner samt genoprettelse og rehabilitering efter hjerneskader.

Forelæsere:
Jesper Mogensen, professor i neurovidenskab, Københavns Universitet
Kamilla Miskowiak, professor i psykologi, Rigshospitalet
(Emdrup) Ordstyrer: Line Friis Frederiksen, aftenens ordstyrer, cand.scient. i biologi, videnskabsjournalist og forfatter

AARHUS
Dato: 19/9, 1 tirsdag
Tid: 17.30-19.30
Pris: 50 kr. inkl. sandwich, vand/vin, kaffe/te og kage
Sted: Aarhus Institute of Advanced Studies, AIAS auditoriet, Høegh-Guldbergs Gade 6B, bygning 1632

TILMELD DIG HER

Nyheder

Psykiatriske lidelser deler et stort antal risiko-gener
21. juni 2018
1.000 gamle skeletter skal skaffe ny viden om hjernesygdomme
17. juni 2018
Danske forskere finder tidlige Parkinson-symptomer hos mennesker med søvnforstyrrelse
12. juni 2018

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge