Fysiker overrasker med ny viden om jern som superleder

Jern er magnetisk og burde være en elendig superleder. Alligevel viser ny forskning, at en række materialer baseret på jern har fine superledende egenskaber. Forklaringen er, at jerns fem ubundne elektroner har individuelle egenskaber, som tilsammen fremmer superledning.

Superledere er materialer, der helt uden energitab kan transportere elektricitet. Derfor kan den nye viden få betydning for vores evne til at transportere elektricitet mere rentabelt i fremtiden.

”Det er en viden, der kan blive nyttig, når man hen ad vejen vil prøve at skræddersy nye superledere,” forklarer en af forskerne bag opdagelsen, Brian Møller Andersen, der er faststoffysiker og lektor ved Niels Bohr Institutet.

Han har arbejdet sammen med forskere fra Cornell University og Brookhaven National Laboratory i USA samt det skotske University of St. Andrews, og den overraskende nye viden om jern som superleder er netop blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Støttet af Lundbeckfonden
Den danske del af forskningen er støttet af Brian Møller Andersens Lundbeckfonden fellowship, og i fonden vækker de nye opdagelser begejstring:

”Det er altid dejligt, når forskningen kan overraske og få os til at se med andre øjne på det, vi troede, vi vidste. Jern er et af de mest almindelige grundstoffer på jorden, og mennesket har kendt til og brugt det i tusindvis af år, men Brian Møller Sørensens resultater giver os helt ny viden om stoffet og dermed også nye spændende anvendelsesmuligheder,” siger Anne-Marie Engel, der er forskningschef i Lundbeckfonden.

Du kan læse mere om forskningen i jern som superleder her

Nyheder

Psykiatriske lidelser deler et stort antal risiko-gener
21. juni 2018
1.000 gamle skeletter skal skaffe ny viden om hjernesygdomme
17. juni 2018
Danske forskere finder tidlige Parkinson-symptomer hos mennesker med søvnforstyrrelse
12. juni 2018

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge