fbpx

Forskere knytter gen til cannabismisbrug

Ny forskning fra det nationale psykiatriprojekt iPSYCH viser, at et bestemt gen er forbundet med øget risiko for cannabismisbrug. Genet koder for en receptor i hjernen, og personer med mindre af denne receptor, har større risiko for at blive cannabismisbrugere.

Cannabis er det mest brugte illegale rusmiddel både i Danmark og internationalt, og omkring én ud af ti brugere bliver afhængige af stoffet. Nu har forskere fra Lundbeckfondens Initiativ for Integreret Psykiatrisk Forskning, i daglig tale iPSYCH, fundet et gen, de forbinder med misbrug af cannabis.

”Vi fandt ud af, at lidelsen var forbundet med en genetisk variant, en variant, som påvirker hvor meget en bestemt nikotinreceptor bliver dannet i hjernen” forklarer lektor Ditte Demontis fra iPSYCH, som står bag undersøgelsen.

Den genetiske variant forskerne har fundet, påvirker hvor meget, der bliver dannet af den bestemte nikotinreceptor. Personer, der har mindre af denne receptor i hjernen, har større risiko for at blive cannabismisbrugere.

Ditte Demontis og kolleger brugte en landsdækkende dansk kohorte til at analysere hele arvemassen fra mere end 2.000 cannabismisbrugere og arvemassen fra 50.000 kontrolpersoner. Forskerne gentog derefter disse fund i en analyse af yderligere 5.500 misbrugere af cannabis og mere end 300.000 kontroller.

Resultaterne er netop offentliggjort i Nature Neuroscience.

Læs mere om forskningsresultatet her

Related Posts

Nyheder

BONESUPPORT HOLDING AB (publ) announces that the patient enrolment schedule for the ongoing FORTIFY study is extended
21. august 2019
Lundbeckfonden udvider ledelsen med to stærke profiler
8. august 2019
Event: Fra trip til koma – bliv klogere på din bevidsthed
6. august 2019

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge