fbpx

Forsker jagter den femte naturkraft

Siden Newtons dage har fysikere lært fire naturkræfter at kende, men nyudnævnt Lundbeckfond Fellow Claudio Pica fra Syddansk Universitet vil finde en femte.

Det begyndte med tyngdekraften, så kom elektromagnetismen til og senest i 1900-tallet den svage og den stærke kernekraft. Fire naturkræfter, der styrer alle partikler og deres bevægelser. De sidste tre er skrevet sammen i en teori kaldet Standardmodellen, mens tyngdekraften har vist sig svær at integrere. Men modellen har huller. For eksempel kan den ikke forklare, hvorfor partikler har masse.

 

Lektor ved Syddansk Universitet Claudio Pica vil forsøge at lukke nogle af hullerne ved at supplere sin egen hjernekraft med computerkraft. Han er netop blevet udnævnt til Lundbeckfond Fellow og har modtaget 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til sit projekt.
 

»Ingen er kloge nok til at løse det her problem. Vi er forbi den tid, hvor mennesket med pen og papir kunne tænke sig til svaret. I stedet vil vi bruge nogle af verdens stærkeste computere til analytisk at teste de forskellige modeller,« forklarer han.


 

Hvad er Higgs-partiklen lavet af?
4. juli 2012 offentliggjorde forskere ved den underjordiske partikelaccelerator LHC på grænsen mellem Schweiz og Frankrig fundet af en partikel, der måske er den teoretisk forudsagte Higgs-partikel. Den skal netop forklare, hvor masse kommer fra, men Claudio Pica er ikke tilfreds.
 

»I 20 år har man faktisk forsøgt at slippe af med Higgs-mekanismen, og der er dusinvis af andre modeller, der forsøger at forklare samme problem. Partiklen, man har fundet, kan vise sig at være noget helt andet. Måske er det slet ikke en elementarpartikel.«
 

Atomer er bygget op af elektroner, protoner og neutroner. Før i tiden, kaldte man protoner og neutroner for elementarpartikler, fordi man troede, de var udelelige, men i dag ved vi, at de er en samling af endnu mindre byggesten, kvarkerne. Den nyfundne partikel kan på samme måde vise sig ikke at være en elementarpartikel, men opbygget af nogle mindre dele, som vi aldrig har set før. Heri gemmer sig måske en femte naturkraft.

»Mit projekt går ud på at prøve at forstå den nye partikel. Hvis den er lavet af ukendte elementarpartikler, så må noget lime dem sammen, ligesom den stærke kernekraft holdet protoner og neutroner sammen. Her vil det være naturligt at introducere en ny naturkraft,« forklarer Claudio Pica, der har været draget mod fysikkens løse ender siden barndommen.

»Jeg har altid haft lyst til at forstå, hvordan ting virker, og hvad de er lavet af. Som barn tog jeg alt muligt med hjem og skilte det ad, som urer og den slags. Senere var det biler.«

Fra cylindere og tændrør er han i dag rykket op i verdenseliten af pilfingre og roder nu i atomet. Hans forskning har potentiale til at flytte den moderne fysik, og hans særlige fokus på eScience, hvor supercomputere tester de forskellige modeller, gør ham til en frontløber i jagten på endnu en naturkraft.

For yderligere information:
Lektor Claudio Pica, Institut for Matematik og Datalogi, Syddansk Universitet
Tlf: 6550 2519 E-mail: pica@cp3.sdu.dk

Nyheder

Maude er blevet den stereotype migræne-patient – men det er ikke helt virkelighedsdækkende
31. juli 2020
Urgammelt DNA kaster en ’videnskabelig håndgranat’ ind i diskussionen om menneskets ankomst til Amerika
23. juli 2020
Danske forskere kortlægger central sygdomsmekanisme – og beskriver et helt nyt protein
20. juli 2020

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge