fbpx

Fire topforskere til Danmark for at modtage verdens største hjerneforskningspris, der er finansieret af Lundbeckfonden

Danmarks svar på Nobelprisen, The Brain Prize, går i år til to tyskere og to amerikanere. Prisen, som er på 1 mio. euro, overrækkes af HKH Kronprinsen d. 7. maj i København.

Fire af verdens førende hjerneforskere hædres nu med den danske The Brain Prize for en banebrydende teknologi, der anses som et kvantespring inden for moderne hjerneforskning: Forskerne har udviklet metoder og værktøj til at se, hvordan den levende hjerne arbejder, og hvordan hjernens celler taler sammen.

The Brain Prize er på 1 mio. euro og er verdens største hjerneforskningspris. Modtagerne er de to tyskere Winfried Denk og Arthur Konnerth og de to amerikanere Karel Svoboda og David W. Tank. Hans Kongelige Højhed, Kronprins Frederik, overrækker prisen d. 7. maj ved en ceremoni på Det Kongelige Bibliotek i København.

Bag The Brain Prize står Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris:

De fire forskeres opfindelse er et stort skridt mod en egentlig forståelse af den menneskelige hjernes funktion og af, hvordan hjernens netværk behandler informationer. Desuden forbedrer teknikken muligheden for at forklare, hvordan alvorlige sygdomme som demens eller psykiatriske sygdomme opstår,” siger formanden for Fondens bestyrelse, professor Povl Krogsgaard-Larsen.

Revolution af studiet af hjernen

Det er forskernes revolutionerende opfindelse, udvikling og anvendelse af to-foton mikroskopet, der for første gang hjælper os til at se, hvordan levende hjerneceller taler sammen. Med to-fotonmikroskopet kan hjerneforskere nu præcist undersøge den enkelte hjernecelles funktion og især, hvordan cellerne kommunikerer med hinanden i netværk.

Teknologien gør det muligt at se ind i den aktive hjerne på mus. Ved hjælp af koncentreret infrarødt pulserende laserlys kan man scanne enkelte hjerneceller, der forud er mærket med fluorescerende molekyler. Laserlyset kan skarpt fokusere på et meget lille punkt i musens hjernecelle, og dermed kan man se de elektriske og kemiske signaler, cellerne udsender. Det har man ikke kunnet før.

Forskerne har fundet de signalveje, der styrer kommunikationen mellem nervecellerne og danner grundlaget for hukommelse, og har studeret nervecellers aktivitet i de netværk, der håndterer syn og hørelse og styrer bevægelser.  

Dansk hjerneforskning styrkes
Til The Brain Prize er knyttet et såkaldt outreach program, der betyder, at prismodtagerne kommer til Danmark for at deltage i konferencer og seminarer sammen med danske hjerneforskere. Programmet tilrettelægges i samarbejde med de tre største danske universiteter og Dansk Selskab for Neurovidenskab.

“Vi glæder os over, at The Brain Prize er blevet et lokomotiv for dansk hjerneforskning. Dansk hjerneforskning er kommet på verdenskortet. Desuden medvirker outreach programmet til at tiltrække internationale topforskere til stor gavn for dansk forskning”. siger Povl Krogsgaard-Larsen.

_______________

Pressekontakt:

Direktør Kim Krogsgaard
Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris
kk@thebrainprize.org
Mobil: 20 14 83 84

Pressekoordinator på dagen:
Journalist Metha Loumann
ml@methamedia.dk
Mobil: 60 82 04 03

_______________

Om de fire prisvinderes forskning

De fire prismodtagere har hver for sig og sammen bidraget med helt specielle opdagelser, der har ændret den måde, vi forstår hjernens funktion på.

Winfried Denk var den drivende kraft i opfindelsen af to-foton mikroskopet. Sammen med David Tank og Karel Svoboda brugte han teknikken til for første gang at visualisere de signaler, nerveceller udsender. Arthur Konnerth udvidede teknikken til at vise aktiviteten i tusindvis af nerveceller samtidigt i et levende dyrs hjerne, mens Karel Svoboda har brugt to-foton mikroskopien til at kortlægge de ændringer, der sker i hjernens netværk, når dyr lærer nye færdigheder.

Om The Brain Prize

The Brain Prize på 1 million ? uddeles af den almenvelgørende fond – Fonden for Grete Lundbecks Europæiske Hjerneforskningspris, som er stiftet og 100% finansieret af Lundbeckfonden. Det er i år femte gang, prisen uddeles.

The Brain Prize er en personlig pris, som gives til en eller flere forskere, der har udmærket sig ved fremragende bidrag til europæisk hjerneforskning. Prisen skal medvirke til at styrke det danske hjerneforskningsmiljø ved øget samspil med forskning i det øvrige Europa.

Se også: www.thebrainprize.org

 ”

Nyheder

Hjernestimulation skal lindre symptomer ved Parkinsons sygdom
25. januar 2021
Minihjerner skal kaste lys over nervesygdomme
25. januar 2021
Mekanismer bag skizofreni
25. januar 2021

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge