fbpx

En hunhund kan være vejen frem for allergikere

Ny dansk undersøgelse viser, at nogle hundeallergikere kun reagerer på hanhunde.

”Vi skal ALDRIG have hund”, lyder beslutningen i mange familier, hvor der er problemer med astma og allergi. Hvilket kan være en særdeles fornuftig disposition: Som udgangspunkt er hunden ikke allergikerens bedste ven – mange allergikere får det nemlig virkelig dårligt, når de kommer i nærheden af hunde.

Men måske vil allergikere i nogle tilfælde alligevel kunne holde hund uden at blive syge af de allergifremkaldende stoffer – allergener – dyret udskiller. Hvis disse allergikere vel at mærke vælger en hunhund, en tæve.

Det viser ny forskning fra Dansk BørneAstma Center (DBAC) ved Herlev og Gentofte Hospital. Her har forskere i et projekt, der blandt andet er støttet af Lundbeckfonden, set nærmere på hundeallergener ved at teste dem på et hold hunde-allergiske forsøgspersoner i alderen 15-18 år. Et forsøg, der blandt andet svarede til at udsætte disse allergikere for nærkontakt med hunde.

Prostata-ballademager
Undersøgelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift ’The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In practice’ – og den rummer en meget overraskende oplysning:

De danske forskere kunne nemlig se, at en række af forsøgspersonerne udelukkende reagerede på ét stof i den ’cocktail’ af hundeallergener, de blev udsat for.

Det fortæller professor Hans Bisgaard, som sammen med postdoc Ann-Marie Schoos – begge fra DBAC – har stået i spidsen for arbejdet:

”Det allergen, der er tale om, hedder Can f 5, og det dannes i prostata. Det forekommer af samme årsag udelukkende hos hanhunde, og er Can f 5 det eneste hundeallergen, et menneske reagerer på, bør vedkommende derfor alt andet lige kunne holde hund, hvis der vel at mærke er tale om en hunhund. Det er det, vi kan vise i vores undersøgelse – og det har aldrig tidligere været påvist videnskabeligt”, siger professor Hans Bisgaard.

Det anslås, at 30-60 procent af alle hundeallergikere udelukkende reagerer på Can f 5-allergenet. Og disse allergikere bør altså kunne holde en hund, hvis de vælger en tæve.

Når det handler om at teste for han-hundeallergi, har lægerne i dag et praktisk problem, idet man mangler et såkaldt ekstrakt til at gennemføre denne test, fortæller Hans Bisgaard:

”I forbindelse med vores forsøg fik vi ekstraordinært et dansk firma til at fremstille ekstrakter fra hanhunde og hunhunde separat. Forhåbentlig vil det snart blive sat i produktion, og så kan alle astma- og allergilæger teste hundeallergikere for at se, om det i virkeligheden kun er hanhunde, patienterne har problemer med”.

Fakta
Det er i dag muligt at teste for antistoffer mod Can f 5 i blodet hos en patient. Men skal man vise, at en patient godt kan tåle en hunhund, er det i dag nødvendigt at teste vedkommende for alle seks hundeallergener (Can f 1 t.o.m. Can f 6).

Nyheder

Vægt
Fedme sidder i hjernen
24. september 2020
442 vikingeskeletter fik en tur i DNA-maskinen – nu revideres historien om vikingekulturen
16. september 2020
Håb om at kunne kurere type 2 diabetes med indsprøjtning i hjernen
7. september 2020

Lundbeckfonden

Lundbeckfonden Ventures

Lundbeckfonden Emerge