Dansk | English
Sitemap
youtube_off.png
linkedin_off.png
Facebook
FS15W_AB_DK

Lundbeckfonden støtter udviklingen af ny medicin mod slagtilfælde

Lundbeckfonden bevilger 10 millioner kroner til banebrydende forskningsprojekt, der skal finde nye medicintyper mod slagtilfælde.

Den første af seks Lundbeckfond Fellows 2015 er netop blevet offentliggjort. Det drejer sig om humanbiolog, adjunkt Anders Bach, 36 år og ph.d. fra 2009. Anders Bach modtager 10 millioner kroner fra Lundbeckfonden til at oprette sin egen forskningsgruppe på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi ved Københavns Universitet. Her vil han de næste fem år få mulighed for målrettet at søge efter helt nye stoffer, der kan afhjælpe skadevirkningerne af slagtilfælde.


Vi behøver ny medicin
”Der er behov for at udvikle nye typer medicin,” siger Anders Bach, som med udnævnelsen til Lundbeckfond Fellow og de knap 10 millioner kroner, der følger med, får mulighed for at lede sin egen forskergruppe.

Ved et slagtilfælde får de ramte områder i hjernen ikke nok ilt og sukker. Det sætter gang i en kaskade af biokemiske reaktioner, der både er svære at stoppe og ødelægger hjernecellerne. Anders Bachs nye indgangsvinkel er derfor at finde stoffer, der kan virke som kemiske håndbremser og blokere for den ødelæggende kaskade. Planen er, med helt nye metoder, at screene flere tusinde stoffer – såkaldte fragmenter, der er mindre end normale stoffer – og efterfølgende optimere disse til biologisk aktive molekyler. Som Lundbeckfond Fellow vil Anders Bach få mulighed for at forske uforstyrret i fem år, hvor han og hans team kan dedikere sig 100 procent til opgaven.

Mod til at gå nye veje
”Jeg er utrolig glad for at få mulighed for at afprøve nye tilgange. Der er brug for en ny indgangsvinkel til at udvikle medicin til behandling af slagtilfælde,” siger han.

Anders Bach har forberedt sig på projektet i flere år. Han anser bevillingen fra Lundbeckfonden som mere end blot finansiering af forskning.

”Det er en stor anerkendelse og skulderklap, at en af Danmarks største fonde vælger at støtte mit forskningsprojekt. Med deres bevilling viser de, at de har tiltro til de nye veje jeg vil gå.”

”Der er tale om en talentfuld lovende ung forsker indenfor medicinalkemi. Han har en bemærkelsesværdig track record,” siger Anne-Marie Engel, forskningschef i Lundbeckfonden.

Hun har store forventninger til den nyudnævnte fellow Anders Bach. 

”Vi ser et stort potentiale i hans forskning. Hans forskningsprojekt er veltilrettelagt, og han har et stærkt internationalt netværk, som jeg er overbevist om vil bidrage positivt til projektet.”

Anders Bach vil nu gå i gang med at rekruttere to postdocs og en ph.d til projektet.

”Der er selvfølgelig ingen garantier, når man går nye veje for at udvikle nye behandlingsformer. Vi kommer ikke selv til at udvikle medicin, men jeg håber, at virksomheder om fem år kan bruge resultaterne fra min forskningsgruppe til at udvikle medicin. Der er brug for det, og den vil komme mange mennesker til gavn,” siger Anders Bach.

Om Lundbeckfondens fellowship-program
Med fellowship-programmet ønsker Lundbeckfonden at give talentfulde forskere en unik mulighed for at forske målrettet og koncentreret i fem år. Hver Fellow modtager en forskningsbevilling på 10 millioner kroner. Bevillingerne går til yngre forskere, der har erhvervet en ph.d.-grad inden for de sidste 5-7 år og som er kvalificerede til at etablere eller videreføre egne forskergrupper inden for sundhedsvidenskab.

Fakta om slagtilfælde
Cirka 12.500 mennesker om året rammes af slagtilfælde i Danmark.  Mange af dem, som kommer sig, får varige mén. De kan for eksempel miste dele af førligheden, eller de kan få talebesvær. Der er i princippet kun en slags behandling for slagtilfælde, trombolyse - her opløser medicinen blodproppen i hjernen, men der er desværre ingen medicin, som kan rette op på de skader, der allerede er opstået på grund af manglen på ilt og sukker. Derfor har slagtilfælde store konsekvenser for mange mennesker.

Yderligere information
Regitze Reeh, kommunikationschef, tlf: 3054 6608, e-mail: rr@lundbeckfonden.com

Anders Bach, tlf: 2128 8604, e-mail: anders.bach@sund.ku.dk